kozmos.hr
Astronomija

Jedna od deset zvijezda proždire planete

Jedna od deset zvijezda proždire planete
objavljeno

Nova studija objavljena u časopisu Nature donosi uvid u fenomen apsorpcije planetarnog materijala od strane zvijezda, sugerirajući da barem jedna od svakih desetak zvijezda pokazuje dokaze takve aktivnosti. Ovo otkriće proširuje trenutno razumijevanje interakcija između zvijezda i planeta, pružajući značajne implikacije za astrofiziku.

Istraživanje, koje je vodio međunarodni tim znanstvenika okupljenih oko ASTRO 3D projekta, fokusiralo se na analizu zvijezda sa istim karakteristikama. Takozvane zvijezde blizanci, koje dijele zajedničko podrijetlo i stoga bi trebale imati identične kemijske sastave, pokazale su u 8% slučajeva značajne razlike u svojim sastavima, što upućuje na mogućnost da su neke zvijezde apsorbirale planetarni materijal. Koristeći napredne teleskope, uključujući 6,5-metarski Magellan teleskop i Vrlo Veliki Teleskop Europskog južnog opservatorija u Čileu, te 10-metarski Keck teleskop na Havajima, istraživački tim je proveo detaljnu analizu 91 para takvih zvijezda. Dr. Fan Liu, glavni autor studije i istraživač pri ASTRO 3D projektu, istaknuo je preciznost analize koja je omogućila uočavanje navedenih kemijskih razlika.


Osim što donosi nova saznanja o procesima unutar zvijezda, studija izaziva preispitivanje prethodnih pretpostavki o mogućnostima zvijezda da apsorbiraju planete tijekom različitih faza svojih životnih ciklusa, uključujući i fazu glavnog niza. Dok se raspravlja o tome da li zvijezde apsorbiraju cijele planete ili samo protoplanetarni materijal, ova studija otvara put za dodatna istraživanja koja bi mogla pružiti uvid u dugoročnu evoluciju planetarnih sustava. Docent Yuan-Sen Ting, suautor studije, naglašava značaj ovih otkrića za teorijsku astrofiziku, omogućujući razvoj novih modela i hipoteza.

Analiza Gaia podataka

Ovaj istraživački rad predstavlja dio opsežnijeg C3PO projekta koji za cilj ima analizu svih sjajnih zvijezda u pokretu identificiranih Gaia satelitom. Profesorica Emma Ryan-Weber, direktorica ASTRO 3D-a, naglašava doprinos studije razumijevanju kemijske evolucije svemira kroz proučavanje raspodjele kemijskih elemenata i njihove interakcije s zvijezdama. Analizom blizanačkih zvijezda, rođenih iz istih molekularnih oblaka, ali s vremenom različitih kemijskih sastava, istraživanje osvjetljava ključne dinamičke procese svemira, ukazujući na važnost interakcija sa planetarnim materijalom u evoluciji zvijezda.

Studija također naglašava važnost daljnjih istraživanja kako bi se bolje razumjele posljedice apsorpcije planetarnog materijala za same zvijezde te za planetarne sustave koji ih okružuju. Nalazi ukazuju na potencijalne implikacije za naše razumijevanje formiranja i razvoja planetarnih sustava, kao i za sudbine planeta unutar tih sustava. Doprinosi ovog istraživanja kemijskoj evoluciji svemira i potencijalnom utjecaju na distribuciju kemijskih elemenata kroz galaksije predstavljaju značajno širenje našeg znanja. Osim što pruža uvid u procese unutar zvijezda i njihovu interakciju s planetarnim materijalom, ova studija ističe i važnost kontinuirane suradnje i istraživačke predanosti u astrofizici.


Kako znanstvenici naglašavaju, rezultati ove studije ne samo da obogaćuju našu znanstvenu literaturu s novim spoznajama o interakcijama između zvijezda i planetarnog materijala, već i otvaraju put za buduća istraživanja koja bi mogla dodatno produbiti naše razumijevanje složenih odnosa i procesa koji oblikuju svemir oko nas.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.