kozmos.hr
Znanost

Izumrla ribica ponovno uvedena u prirodu

objavljeno

Ovaj se uspjeh promovira na međunarodnoj razini.

U zapadnom dijelu Meksika, nekada je rijekama plivala riba zvana „tequila splitfin” ili “zoogoneticus tequila“, ali je iz istih nestala 1990-ih godina.  Međutim znanstvenici su, uz pomoć lokalnog stanovništva, postigli povratak vrste izumrle u prirodi – ali sačuvane u zatočeništvu – u svoje izvorno stanište.

Očuvanje vrste

Počelo je prije više od dva desetljeća u Teuchitlánu, gradu u blizini vulkana Tequila. Nekoliko  studenata, među njima i Omar Domínguez, počelo je brinuti o ribicama toliko malenim da su stale na dlan i koje su viđene samo u rijeci Teuchitlán. Nestale su iz lokalnih voda, očito zbog onečišćenja, ljudskih aktivnosti i unošenja alohtonih vrsta.

Domínguez, danas 47-godišnji istraživač na Sveučilištu Michoacán, kaže da su tada samo stariji pamtili ribu zvanu “gallito” ili “mali pijetao” zbog njenog narančastog repa.

1998. godine iz zoološkog vrta Chester u Engleskoj i drugih europskih institucija, stigla je pomoć kako bi se postavio laboratorij za očuvanje meksičke ribe. Donijeli su nekoliko parova ove vrste ribe iz akvarija privatnih sakupljača, rekao je Domínguez.

Ribe su se počele razmnožavati u akvarijima i u roku od nekoliko godina Domínguez i njegovi kolege dvoumili su se o njihovoj reintrodukciji u rijeku Teuchitlán. “Rekli su nam da je nemoguće, (da) kad ih vratimo da će umrijeti.”

Istraživači otkrili da riba ‘strijelac’ može razlikovati brojeve

Stoga su tražili opcije. Izgradili su umjetni poluzatvoreni ribnjak i ondje su 2012. godine smjestili 40 parova.

Dvije godine kasnije broj riba se povećao na oko 10.000. Rezultat je zajamčio financiranje, ne samo iz zoološkog vrta Chester, već i desetaka organizacija iz Europe, Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata, za premještanje eksperimenta u rijeku.

Proučili su parazite, mikroorganizme u vodi, interakciju s grabežljivcima, natjecanje s drugim ribama, a zatim su ribu uveli u plutajuće kaveze.

Edukacija stanovništva

Cilj je bio ponovno uspostaviti  ravnotežu. U tom dijelu ključni nisu bili toliko znanstvenici koliko lokalni stanovnici.

“Kad sam započeo program edukacije o okolišu, mislio sam da će se oglušiti na nas… i to se u početku dogodilo”, rekao je Domínguez.

No, zaštitnici prirode su uspjeli strpljenjem i godinama lutkarskih predstava, igara i objašnjenja o ekološkoj i zdravstvenoj vrijednosti “zoogoneticus tequile”. Naime, ova ribica pomaže u kontroliranju populacije komaraca koji šire dengu.

Neki su stanovnici izmislili nadimak za ribicu: “Zoogy”. Napravili su karikature i osnovali “Čuvare rijeke”, skupinu uglavnom djece. Skupljaju smeće, čiste rijeku i uklanjaju invazivne biljke.

Domínguez je rekao da je teško reći je li kvaliteta vode bolja jer nema prethodnih podataka za usporedbu, ali se cijeli ekosustav poboljšao. Rijeka je čišća, ima manje alohtonih vrsta, a stoci više nije dopušteno piti u nekim područjima.

Ribe su se brzo množile unutar svojih plutajućih kaveza. Zatim su bili označeni kako bi ih se moglo pratiti i puštati na slobodu. Bilo je to krajem 2017. i u šest mjeseci broj ribica se povećao za 55%. Prošlog mjeseca riba se proširila na drugi dio rijeke.

Što još možemo očekivati

Ponovno uvođenje u prirodu vrsta koje su izumrle u divljini složeno je i dugotrajno. Przewalskijev konj i arapski oriks su među uspješnim primjerima. Zoološki vrt Chester izjavio je 29. prosinca da se tequila splitfin pridružila toj maloj skupini.

“Projekt je citiran kao studija slučaja Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) za uspješne globalne reintrodukcije – s nedavnim znanstvenim studijama koje potvrđuju da ribe uspijevaju i da se već razmnožavaju u rijeci”, stoji u priopćenju zoološkog vrta.

“Ovo je važan trenutak u borbi za očuvanje vrsta”, rekao je Gerardo García, kustos nižih kralježnjaka i beskralježnjaka u zoološkom vrtu.

IUCN-ov crveni popis ugroženih vrsta navodi tequila splitfin kao ugroženu. Slatkovodni ekosustavi Meksika pod pritiskom su zagađenja, prekomjerne ekstrakcije vodnih resursa i drugih čimbenika.

Ipak, u Meksiku Domínguez i njegov tim već počinju raditi na drugoj ribi koja se smatra izumrlom u divljini: “skiffia francesae”. Golden Skiffia bi se jednog dana mogla pridružiti “Zoogyju” u rijeci Teuchitlán.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Verza M, (2. siječnja, 2022.), “Mexican fish extinct in wild successfully reintroduced”, phys.org