kozmos.hr
Svemir

Izgubljeni satelit pronađen nakon 25 godina

KH-9 Hexagon. Zasluge: https://space.skyrocket.de/
objavljeno

Satelit Infra-Red Calibration Balloon (S73-7) dvaput se izgubio s radarskih sustava – prvo tijekom 1970-ih, a potom i u 1990-ima. Nakon što je proveo 25 godina neotkriven u orbiti, napokon je pronađen.


Eksperimentalni satelit lansiran 1974. godine, otkriven je pomoću podataka praćenja američkih svemirskih snaga nakon 25 godina plutanja svemirom. Prema izvještaju na space.com, Infra-Red Calibration Balloon (S73-7) lansiran je 10. travnja 1974. u okviru Programa svemirskih testova Američkog ratnog zrakoplovstva. U početku je bio smješten u “Hexagon sustavu“, iz kojeg je manji S73-7 raspoređen iz većeg KH-9 Hexagona. S promjerom od 66 centimetara, ušao je u kružnu orbitu na visini od 800 kilometara.

Planirano je da balon S73-7 bude napuhan i posluži kao kalibracijska meta za daljinsko osmatranje, ali tijekom rasporeda balon nije napuhan, pa je satelit završio kao svemirski otpad sve do ponovnog otkrića u travnju. Jonathan McDowell, astrofizičar iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku, izjavio je za Gizmodo da je satelit nestao s radara dva puta – jednom u 1970-ima i ponovno u 1990-ima. “Problem je možda u tome što ima vrlo nizak radarski presjek,” rekao je McDowell u telefonskom intervjuu. “Moguće je da prate dio balona koji se nije pravilno rasporedio, pa se ne prikazuje na radaru jer nije metalan.”


Ilustracija Nacionalnog ureda za izviđanje prikazuje satelit KH-9 Hexagon s osnovnim sustavima. Izvor: National Reconnaissance Office.
Ilustracija Nacionalnog ureda za izviđanje prikazuje satelit KH-9 Hexagon s osnovnim sustavima. Izvor: National Reconnaissance Office.

S više od 20.000 objekata trenutno u orbiti, nije lako identificirati svaki od njih. Zemaljski radar i optički senzori mogu pratiti svemirski otpad i dodati ga u katalog satelita, ali točno određivanje svakog objekta izazovan je zadatak. Senzori mogu otkriti objekt u orbiti, ali ga zatim treba povezati sa satelitom na istoj putanji. “Ako imate najnovije podatke o orbiti i nema mnogo objekata na sličnoj putanji, povezivanje je jednostavno,” kaže McDowell. “No, ako je prostor pretrpan i dugo niste vidjeli objekt, nije ga lako identificirati.”

Nakon lansiranja, zemaljski inženjeri imaju dobru predodžbu kamo će satelit ići i na kojoj se visini očekuje njegovo plutanje. S ovim informacijama mogu pratiti kretanje unatrag i usporediti s posljednjim izvješćem o lokaciji. No, dođe li do promjena u planovima ili ako satelit promijeni orbitu, pronalaženje može postati teže. “Ako ne znate točno gdje je izveden manevar, možda ćete imati poteškoća u lociranju,” objasnio je McDowell. “Ako vratim putanju objekta unatrag i ubrzam za izgubljeni objekt, sretnu li se na točki gdje se manevar dogodio?”

Otkriće S73-7 pobjeda je za stručnjake koji nadziru tisuće izgubljenih satelita i ostataka u orbiti. Kako sve više satelita odlazi u svemir, praćenje prijetnji i identifikacija otpada postaju još veći izazov. “Ako nedostaju jedan ili dva objekta, to nije veliki rizik,” rekao je McDowell za Gizmodo. “Ali želite obaviti posao najbolje što možete.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.