kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Istraživači otkrili da riba ‘strijelac’ može razlikovati brojeve
Znanost

Istraživači otkrili da riba ‘strijelac’ može razlikovati brojeve

Izvor: Wikimedia commons.
objavljeno

Istraživači sa Tridentskog sveučilišta, u Italiji, Davide Potrich, Mirko Zanon i Giorgio Vallortigara eksperimentalno su dokazali da riba ‘strijelac’ (eng. ‘archerfish’) iz porodice Toxotidae, može razlikovati brojeve.

Riba ‘strijelac’

Riba ‘strijelac’ hvata plijen stavljajući svoja usta na površinu vode i pucajući mlaz vode u zrak prema meti, obično kukcu. Mlaz svladava metu koja zatim pada u vodu što ribi osigurava hranu.

Prethodno istraživanje je također pokazalo da ribe ‘strijelci’ pate od društvene inhibicije. Neodlučne su u pucanju na plijen kada ih drugi iz njihove vrste promatraju. U novom istraživanju, znanstvenici su upotrijebili njihove sposobnosti pljuvanja kako bi testirali sposobnost diferencijacije brojeva među ribama.

Ujedinjeno Kraljevstvo proglasilo hobotnice i lignje ‘bićima s osjećajima’

Riba diferencira brojeve

Istraživači su ribu stavili u spremnik s vodom, a zatim na vrh stavili par diskova. Diskovi su bili označeni različitim brojem točaka. Istraživači su ribu naučili da pljune mlaz vode na diskove s određenim brojem točaka na njima. Zatim su ribi pokazali niz parova diskova s ​​različitim brojem točaka na njima.

Otkrili su da bi riba pljunula samo na diskove s brojem točaka koji su ih naučili prepoznati. Istraživači su također pokušali promijeniti broj točaka koje je riba mogla birati i otkrili da su ribe i dalje ciljale pravi disk.

Istraživači su također testirali ribu s točkama različite veličine. Otkrili su da riba još uvijek pljune samo na disk koji su bili uvježbani prepoznati. Zatim su promijenili stvari pokazujući diskove koji nisu imali broj točaka koje je riba bila uvježbana prepoznati i otkrili da je riba odabrala manji broj točaka ako je broj koji su bili uvježbani prepoznati manji od alternative.

Znanstvenici smatraju da su ribe bile u stanju izbrojati točke kako bi shvatile koje trebaju ciljati. Istraživači su objavili svoju studiju u preprint verziji na bioRxiv.

Smrznuti dugoživac postao prva ‘kvantno spregnuta’ životinja u povijesti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.