kozmos.hr
Jeste li znali?

Dan planeta Zemlje- nekoliko zanimljivosti o našem planetu

dan-planeta-zemlje
objavljeno

Danas se obilježava Dan planeta Zemlje sa sloganom “Obnovimo našu Zemlju” (Restore our Earth).

Dan planeta Zemlje pokrenut je od strane američkog senatora Gaylord Nelson koji je svjedočio izlijevanju nafte kod obale Santa Barbare (SAD) 1969. godine. Prvi put obilježen je 1970. godine na današnji dan, jer je najviše odgovarao studentima. Naime, 22.4. pada između proljetnih praznika( “Spring break”) i ljetnih ispitnih rokova, te su na ovaj način pokretači željeli maksimalno uključiti studente u obilježavanje Dana planeta Zemlje. Prema nekim procjenama, prvi Dan planeta Zemlje obilježilo je oko 20 milijuna ljudi u SAD-u, što je tada bilo oko 10% ukupne populacije.

Ovogodišnje obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno na skretanje pozornosti na klimatske promjene, globalno onečišćenje, ugrožavanje biljnih i životinjskih vrsta i uništavanje ekosustava. Očuvanje okoliša jedna je od najbitnijih stvari sa kojima se kao civilizacija moramo sukobiti i najveći problem koji moramo riješiti.

Vlada SAD-a inicirala je virtualni globalni klimatski summit, gdje planiraju 22. i 23. travnja okupiti 40 svjetskih lidera iz zemalja koje su odgovorne za 80 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova. Posljednjih se se godina dodatno intenzivirali pokreti za očuvanje okoliša, koji su uspjeli doprijeti do svjetskih lidera i probuditi im svijest o velikom problemu. Bogatije zemlje već se niz godina okreću smanjenju emisija stakleničkih plinova i drugih vrsta zagađenja, te traže manje štetnije alternative.

Veliki napredak tehnologije u tom smjeru daje nadu kako bi u budućnosti mogli smanjiti naš štentni utjecaj na planet i tako ga očuvati za nadolazeće generacije. Posljednji uspjesi u svemirskim istraživanjima o kojima smo nedavno pisali, daju na “kredit” da krenemo razmišljati o budućnosti i naseljavanju drugih planeta. Nešto o čemu do nedavno nismo mogli ni sanjati.

https://kozmos.hr/neobjasnjivo-zemlja-misteriozno-pulsira-svakih-26-sekundi/

U nastavku pogledajte nekoliko zanimljivosti o našem planetu:

Osnovne činjenice o Zemlji:

  • treći planet od Sunca
  • starost oko 4.5 milijardi godina
  • površina 510.100.000 km²
  • populacija 7,853,312,265( 22.4.2021.)

 

Tri najznačajnije slike Zemlje iz svemira:

Zemlja “živo biće”:

Globalno zatopljenje:

Prvi čovjek koji je predvidio globalno zatopljenje bio je dobitnik Nobelove nagrade Svante Arrhenius prije 125 godina.

Zemlje sa najvećim rastom populacije do 2020. godine

Ako želite uživo pratiti zanimljive brojke i podatke o Zemlji, možete na sljedećem linku

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Izvori:
Independent
National Geographic

Earthday.org

Pratite Kozmos na Google Vijestima.