kozmos.hr
Znanost

Antitvar podliježe gravitaciji kao i obična tvar

Antitvar ilustracija
objavljeno

Nevjerojatna ideja da bi antitvar mogla prkositi gravitaciji podvrgnuta je strogoj provjeri u novom eksperimentu fizičara. Suradnja Antihydrogen Laser Physics Apparatus (ALPHA) pri Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) otkrila je da antivodik, antitvarni pandan vodiku, podliježe gravitaciji kao i obična tvar, opovrgavajući teorije o antigravitaciji koje okružuju antitvar.

Detaljna analiza antitvari

Eksperiment, pažljivo proveden i objavljen 28. rujna u časopisu Nature, pokazuje da gravitacijsko ubrzanje antitvari odražava ono normalne tvari na Zemlji, bilježeći približno 9,8 metara po sekundi na kvadrat. Ovo otkriće je u skladu s utvrđenim načelima opće relativnosti koje je predložio Albert Einstein, koja, iako su začeta prije otkrića antitvari 1932., obuhvaćaju svu tvar, sugerirajući da tvar i antitvar slično reagiraju na gravitacijske sile.

Fizičari su osmislili jedinstveni postav kako bi procijenili učinke gravitacije na antivodik. Zatočivši atome antivodika u magnetsku bocu, stvorili su okruženje u kojem se interakcije anti-atoma s gravitacijom mogu promatrati bez smetnji električnih polja, koja imaju dominantan učinak u odnosu na gravitaciju. Eksperiment podsjeća na modernu verziju legendarne, iako apokrifne, eksperimente s Kosog tornja u Pisi, gdje je rečeno da je Galileo Galilei ispustio dvije kugle različitih masa kako bi promatrao njihov pad.

Proširenje razumijevanja antitvari

Rezultati ovog eksperimenta ne samo da obećavaju proširenje našeg razumijevanja antitvari, već i obogaćuju rastuće područje znanosti o neutralnoj antitvari. Ovo pionirsko zaranjanje u gravitacijsko ponašanje antitvari predstavlja značajan korak u testiranju granica poznatih zakona fizike, otvarajući putove za daljnja istraživanja i razumijevanje.

Profesori sa Sveučilišta UC Berkeley, Joel Fajans i Jonathan Wurtele, koji su predvodili ovu inicijativu, istaknuli su neprocjenjivo praktično iskustvo koje su stekli brojni studenti prvostupnika iz Berkeleya koji su sudjelovali u eksperimentu. Ovaj pothvat nadmašuje akademski kurikulum, pružajući praktičan uvid u svijet eksperimentalne fizike za sljedeću generaciju fizičara.

Iako nalazi iz ALPHA suradnje čvrsto postavljaju temeljna načela fizike, oni također naglašavaju važnost empirijskog istraživanja u neumornoj potrazi za znanjem. Znanstvena zajednica ostaje na trajnom putovanju, a očekivane nadogradnje ALPHA-g postavke obećavaju povećanje osjetljivosti eksperimenta, što obećava preciznija mjerenja u budućnosti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube