kozmos.hr
Tehnologija

Znanstvenici su pomoću zvučnih valova u laboratoriju stvorili crnu rupu

crna rupa vizualizacija
objavljeno

Međunarodni tim istraživača uspješno je generirao umjetnu crnu rupu u laboratoriju koristeći zvučne valove i dielektrični medij. Ovaj inovativni pristup nudi učinkovitiju i jeftiniju alternativu znanstvenicima koji žele simulirati učinke crne rupe u kontroliranom okruženju.

Početak Applied Physics i njihovo istraživanje warp pogona

Organizacija Applied Physics, sa sjedištem u New Yorku, prvi put je stekla priznanje 2021. godine objavom teorijskog rada o izgradnji fizičkog warp pogona. Nedavno su objavili metodu za otkrivanje warp pogona u svemiru pomoću LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) tehnologije Cal Tech, koju je suautorirao dr. Manfred Paulini sa Sveučilišta Carnegie Mellon. Njihova najnovija otkrića, objavljena u časopisu Universe, pružaju vrijedan alat istraživačima koji proučavaju mehaniku warp polja i nastoje stvoriti prvi svemirski brod s warp pogonom za čovječanstvo.

Stvaranje simulirane crne rupe pomoću zvučnih valova i glicerina

Prema izvješću The Debrief, vodeći autor rada, dr. Edward Rietman, i njegov koautor, dr. Brandon Melcher, napunili su komoru glicerinom, svakodnevnim, netoksičnom tekućinom s indeksom loma 1.4768. Zatim su bombardirali dielektrični medij usmjerenim zvučnim valovima, na kraju savijajući svjetlost oko medija slično stvarnoj crnoj rupi u svemiru. Istraživači su koristili Thorlabs FS30SMA-1550 fiber kolimator i Thorlabs CSS 100 serije spektrometar kako bi potvrdili pojavu savijanja svjetlosti.


Siguran, pristupačan alat za napredovanje istraživanja warp pogona

Umjetna crna rupa tima pruža vrijedne uvide u fiziku crnih rupa, a istovremeno ostaje sigurna i ekonomična. Metoda grupe Applied Physics znatno je jeftinija od tehnike Bose-Einstein kondenzata, koja zahtijeva skupu opremu i može ukupno iznositi više od milijun dolara. Nasuprot tome, njihov sustav košta oko 10.000 dolara.

Skaliranje znanosti; korak po korak

Iako prvi radni svemirski brod s warp pogonom možda još desetljećima neće biti ostvaren ili će biti previše složen za postizanje, tim Applied Physics vjeruje da njihova inovacija nudi ključan alat istraživačima koji žele razumjeti gravitaciju i napredovati u istraživanju warp pogona. Dr. Edward Rietman oprezno izražava optimizam, ističući da ovo otkriće pokazuje potencijal analognih sustava za proučavanje astrofizičkih i kozmoloških fenomena u laboratoriju, čime se napreduje u istraživanju warp pogona.

Mogućnost korištenja sličnih tehnologija od strane naprednih izvanzemaljskih civilizacija; Bi li promatranje NLO-a moglo biti povezano s naprednim tehnologijama warp pogona?

Stvaranje umjetne crne rupe u laboratoriju otvara pitanje koriste li napredne izvanzemaljske civilizacije, pa čak i NLO-i koje promatramo na našem nebu, slične tehnologije za putovanje ogromnim udaljenostima. Ideja o warp pogonima, koji bi omogućili svemirskim brodovima putovanje brže od brzine svjetlosti savijanjem prostor-vremena, dugo je predmet znanstvene fantastike. Međutim, nedavni napredak u polju mehanike warp polja ukazuje na to da koncept možda nije tako daleko od stvarnosti kako se nekad mislilo.

Fenomen NLO-a i potreba za dodatnim istraživanjima

Tajanstvena priroda pojava NLO-a navela je neke na nagađanje da bi ti objekti mogli biti dokaz izvanzemaljskog života ili napredne tehnologije koja nadmašuje naše trenutačno razumijevanje. Iako ne postoje definitivni dokazi koji podupiru ove tvrdnje, mogućnost da su NLO-i povezani s naprednim pogonskim sustavima, poput warp pogona, naglašava važnost detaljnijeg proučavanja teme NLO-a.

Proširivanje našeg znanja o svemiru kroz istraživanje NLO-a

Dok znanstvenici nastavljaju istraživati potencijal warp pogona i drugih revolucionarnih tehnologija, ključno je uložiti više vremena i resursa u istraživanje fenomena NLO-a. Proučavanje neidentificiranih letećih objekata moglo bi pružiti vrijedne uvide u razvoj naprednih pogonskih sustava koji bi mogli preobraziti svemirska putovanja i naše razumijevanje svemira.


Istražujući temu NLO-a u sklopu tekućeg istraživanja warp pogona, možda ćemo otkriti više o tehnologijama koje bi napredne izvanzemaljske civilizacije mogle koristiti. Ovo znanje ne samo da bi nam pomoglo bolje razumjeti prirodu svemira, već bi i otvorilo put budućim probojima u svemirskim istraživanjima.

Premošćivanje jaza između znanstvene fantastike i stvarnosti

Zaključno, stvaranje umjetne crne rupe i kontinuirano istraživanje tehnologija warp pogona pružaju uzbudljive mogućnosti za budućnost svemirskih putovanja. Važno je da nastavimo proučavati fenomen NLO-a i istraživati potencijalne veze između ovih promatranja i naprednih tehnologija koje koriste izvanzemaljske civilizacije. Tako ćemo možda uspjeti premostiti jaz između znanstvene fantastike i stvarnosti te otvoriti nove horizonte za istraživanje svemira čovječanstva.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.