kozmos.hr
Jeste li znali?

Znanstvenici grade prvi kvantni senzor mozga

Neuroni. Izvor: publicbooks.org
objavljeno

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Sussexu prvi je put izgradio modularni kvantni skener mozga i pomoću njega snimio mozak.

Kvantni senzor mozga

Ovo je prvi put da je moždani signal otkriven pomoću modularnog kvantnog senzora mozga bilo gdje u svijetu. To je prekretnica za sve istraživače koji rade na tehnologiji kvantnih slika mozga. Tim je također povezao dva senzora poput Lego kockica, dokazujući da je skeniranje cijelog mozga ovom metodom nadohvat ruke. Postupak je detaljno objašnjen u njihovom radu koji je nedavno objavljen.

Ovi modularni uređaji djeluju poput opeke jer se mogu međusobno povezati. To otvara potencijal za skeniranje cijelog mozga pomoću kvantne tehnologije te predstavlja potencijalni napredak u istraživanju neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera.

Uređaj može pokupiti najsitnija magnetska polja u mozgu

Uređaj, koji je izgrađen u laboratoriju Quantum Systems and Devices na sveučilištu u Sussexu, koristi ultra osjetljive kvantne senzore kako bi pokupio najsitnija magnetska polja unutar mozga te mapirao živčanu aktivnost.

Neuroni stvaraju elektromagnetske valove. Izvor: Wikimedia Commons
Neuroni stvaraju elektromagnetske valove. Izvor: Wikimedia Commons

Tim je primijenio senzore na vanjsko tjeme sudionika blizu vidne kore mozga. Tražili su od sudionika da otvori i zatvori oči u intervalima od 10-20 sekundi te su uspjeli otkriti signal. To je vrlo jednostavna radnja, ali da bi se vidjelo kako se događa u mozgu – izvana – potrebna je izuzetno sofisticirana kvantna tehnologija.

Thomas Coussens dr. Sc. student sa Sveučilišta Sussex, koji je izradio senzor, objasnio je:

“Naš kvantni senzor mora biti izuzetno osjetljiv kako bi pokupio magnetska polja u mozgu koja su doista slaba. Da bi dobili sliku o kojim razmjerima pričamo zamislite ovo; magnetsko polje mozga bilijardu je puta manje od magnetskog polja hladnjaka.”

https://kozmos.hr/sto-je-svijest-je-li-moguce-prenijeti-um-u-virtualni-zivot/

Modularnost uređaja mogla bi pomoći kod neurodegenerativnih bolesti

“Budući da je naš uređaj zasad jedinstven po tome što je modularan – a pokazali smo da modularnost djeluje povezivanjem dva senzora – sada planiramo povećati ovaj projekt izgradnjom dodatnih senzora koji će ovo pretvoriti u kompletan sustav skeniranja mozga. To bi moglo pružiti značajan napredak u otkrivanju i pružanju liječenja za neurodegenerativne bolesti poput Alzheimera.

“Ovo je vrhunac višemjesečnog napornog rada i oduševljen sam što vidim naš prvi mozak signal koristeći naše vlastite kvantne senzore koje smo u potpunosti izgradili ovdje na Sveučilištu u Sussexu.”

Profesor Peter Krüger, eksperimentalni fizičar i direktor Sussex programa za kvantna istraživanja na Sveučilištu u Sussexu, objasnio je:

“Kako naš senzor radi na modularnoj osnovi, sada ćemo ga moći nadograditi kako bismo stvorili puno detaljnije slike mozga ili dijelova mozga. To ne možete učiniti s trenutnim komercijalnim proizvodima koji su dostupni. Ovaj novi senzor, izgrađen na Sveučilištu u Sussexu, otvara vrata za kvantne senzore proizvedene u Velikoj Britaniji, izuzetno važne u širem okruženju kvantne tehnologije u Velikoj Britaniji.”

Izvor: Pixabay/CC0 Public Domain
Modularni uređaj koristi ultra osjetljive kvantne senzore kako bi pokupio najsitnija magnetska polja unutar mozga te mapirao živčanu aktivnost. Izvor: Pixabay/CC0 Public Domain

“Imati ovaj senzor važan je korak u daljnjim interdisciplinarnim studijama koje uključuju istraživače, od znanstvenika svijesti i inženjera do neuroznanstvenika, što je u velikoj mjeri u duhu načina na koji se bavimo istraživanjima ovdje u Sussexu.””

Veliki potencijal nove tehnologije

Profesor Kai Bongs, glavni istražitelj u UK Quantum Technology Hub Sensors and Timing, rekao je:

“Oduševljeni smo ovim revolucionarnim razvojem istraživača Huba sa Sveučilišta u Sussexu. Ovi uspjesi uvelike pomažu u napretku britanskog kvantnog ekosustava, približavajući nam korak bliže iskorištavanju tehnologije kvantnih senzora u kliničkim aplikacijama koje će imati stvarni društveni utjecaj. Izgradnja jake kvantne slike mozga u Velikoj Britaniji sjajan je primjer naše suradnje. ”

Kvantni magnetski senzor koristi optički pumpirani magnetometar unutar magnetskog štita kako bi smanjio magnetska polja u okolini i osigurao da ne ometaju skeniranje. Jednostavno rečeno, senzor djeluje tako da stavi paru u kvantno stanje, kroz nju puca lasersku zraku te pomoću fotodetektora promatra koliko je svjetlosti uspjelo proći. Koliko osjetljivo atomska para djeluje na lasersku svjetlost, ovisi o magnetskom polju. Sitne električne struje u neuronima u mozgu, dovode do vrlo malih magnetskih polja čak i izvan mozga, što senzor također detektira.

Pridružite se raspravi u nasšoj telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

University of Sussex (11.6.2021.), Researchers build first modular quantum brain sensor, record signal, Phys.org

Malewar A. (12.6.2021.), World-first modular quantum brain scanner, techexplorist.com

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.