kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Uzorci sedimenta pokazuju da je Zapadna Antarktika vjerojatno bila riječno ušće ili delta tijekom eocena
Znanost

Uzorci sedimenta pokazuju da je Zapadna Antarktika vjerojatno bila riječno ušće ili delta tijekom eocena

Antarktika. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Međunarodni tim geoznanstvenika i geologa otkrio je fascinantne dokaze koji upućuju na to da je veći dio današnje Zapadne Antarktike prije 34 do 44 milijuna godina bio riječno ušće ili delta. Njihova istraživanja, objavljena u uglednom časopisu Science Advances, bacaju novo svjetlo na povijest ovog ledenog kontinenta. Zapadna Antarktika, poznata i kao Manja Antarktika, jedna je od dvije glavne regije koje čine Antarktiku. Smještena na zapadnoj hemisferi, odvojena je od Istočne Antarktike Transantarktičkim planinama i prekrivena masivnim ledenim pokrivačem. Zbog toga je povijest ovog područja slabo poznata, a svaki novi podatak od iznimne je važnosti za razumijevanje njezine geološke prošlosti.

Ekspedicija i prikupljanje uzoraka

Godine 2017., istraživački tim krenuo je u Amundsenovo more s ciljem prikupljanja uzoraka iz područja gdje ledeni pokrivač prelazi u more. Bušenjem su prikupili više uzoraka s nekoliko lokacija, uključujući srednje i unutarnje dijelove morskog dna. U ovoj novoj studiji, znanstvenici su proveli detaljnu analizu nekoliko odabranih uzoraka, otkrivajući zanimljive podatke. Analiza uzoraka datiranih iz srednjeg do kasnog eocena otkrila je da je sediment nošen s planina do mora velikom rijekom, možda veličine današnjeg Rio Grandea u SAD-u. Ovo otkriće upućuje na to da je regija bila iznad razine mora, što dodatno potkrepljuje teoriju o postojanju riječne delte ili estuarija.


Dokazi o blažoj klimi i bogatom ekosustavu

Znanstvenici su također pronašli dokaze o organskim spojevima koji ukazuju na postojanje slatkovodnih bakterija, kao i širokog spektra biljaka i životinja u tom području. Izotopna analiza i druge tehnike otkrile su da su ljetne temperature mogle dosezati čak 19°C, što je znatno blaža klima u usporedbi s današnjim uvjetima. Ovo istraživanje pruža važne uvide u geološku prošlost Zapadne Antarktike, ukazujući na postojanje bogatog ekosustava i blaže klime tijekom eocena. Nova saznanja ne samo da proširuju naše razumijevanje o povijesti ovog kontinenta, već i pomažu znanstvenicima u predviđanju budućih klimatskih promjena.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.