kozmos.hr
Tehnologija

Rješenje za najveći tok otpada na svijetu: Proizvodnja pijeska

objavljeno

Nakon vode, pijesak je najeksploatiraniji prirodni resurs na planeti. Međutim, njegovo vađenje iz mora, rijeka, plaža i kamenoloma ima utjecaj na okoliš i okolne zajednice.

Velike potrebe za pijeskom

Novo istraživanje istraživača sa Sveučilišta u Ženevi (UNIGE) i Instituta za održive minerale Sveučilišta Queensland (SMI) otkrila je da bi postupna promjena u preradi minerala mogla drastično smanjiti mineralni otpad – najveći svjetski tok otpada – uz stvaranje održivog izvor pijeska.

Nazvan “rudni pijesak”, ovaj materijal ima potencijal da se istovremeno pozabavi s dva globalna izazova održivosti, prema izvješću “Rudni pijesak: potencijalno novo rješenje za jalovinu rudnika i globalne krize održivosti pijeska”.

Beton, asfalt, staklo, elektronski čipovi: pijesak ima mnogo primjena. Sastavljen od malih mineralnih čestica, ovaj granulirani materijal dolazi iz osjetljivih dinamičkih okruženja kao što su mora, plaže, jezera i rijeke ili iz statičnih kopnenih okruženja poput drevnih riječnih naslaga i kamenoloma. Procjenjuje se da se godišnje potroši 50 milijardi tona pijeska.


Tijekom posljednja dva desetljeća potražnja se utrostručila prvenstveno zbog urbanizacije i rasta stanovništva.

Osim rizika od lokalnih nestašica, vađenje takve količine pijeska ima ekološke i društvene posljedice. Primjerice, dovodi do erozije riječnih obala, što značajno povećava rizik od poplava.

Karta koja prikazuje rudarska mjesta (crveno) i područja visoke agregatne potražnje (plava). Izvor: UNIGE / UQ

Rješavanje oba izazova održivosti jednim rješenjem

Proizvodnja rudnog pijeska može pomoći u smanjenju proizvodnje mineralnog rudarskog otpada, a time i daljnjem nagomilavanju rudarskog otpada.

Mineralni otpad iz vađenja ruda trenutno predstavlja najveći tok otpada na planetu, procjenjuje se na 30-60 milijardi tona godišnje

Voditelj SMI-jevog programa za razvoj minerala, profesor Daniel Franks, rekao je da rudni pijesak ima potencijal istovremeno riješiti dva globalna izazova održivosti. “Razdvajanje i prenamjena ovih materijala nalik pijesku prije nego što se dodaju u otpad ne samo da bi značajno smanjila količinu otpada koji nastaje, već bi mogla stvoriti i izvor pijeska.”

Smanjenje emisije ugljika

U 12-mjesečnom istraživanju neovisno su uzorkovali i istraživali pijesak proizveden iz iskopavanja željezne rude.

Nakon analize kemijskih svojstava i nekih procesa rafiniranja, istraživači su uspjeli pokazati da bi se dio toka materijala koji bi inače završio kao ostatak mogao koristiti kao zamjena za građevinski i industrijski pijesak

“Ako se ovi rezultati mogu replicirati s drugim vrstama mineralnih ruda, postoji potencijal za veliko smanjenje globalnog otpada.”

Rudni pijesak mogao bi potencijalno zamijeniti 1 milijardu metričkih tona potražnje pijeska u Kini”, objašnjava Daniel Franks.

Osim toga, procjena životnog ciklusa rudnog pijeska, temeljena na slučaju Vale, pokazuje da bi zamjena pijeska prirodnog izvora s pijeskom iz rude potencijalno mogla dovesti do neto smanjenja emisija ugljika tijekom proizvodnje pijeska.


Pogodnost za rudarske tvrtke

“S obzirom na koproizvodnju rude i pijeska značajna je prednost za rudarske tvrtke: smanjuje se velika količina otpada koja ometa operativne rudarske aktivnosti, a istodobno može ostvariti dodatne prihode. Rudni pijesak je korak prema “rudniku bez ostataka”, objašnjava Pascal Peduzzi.

Zemlje u razvoju imaju manje mogućnosti za korištenje recikliranih agregatnih materijala, s obzirom na njihovu noviju infrastrukturu. Međutim, mnogi imaju rudarske operacije koje mogu generirati rudni pijesak kao nusproizvod.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor: Universite de Geneve- UGE “Solution to world’s largest waste stream: Make sand, ” (11. travnja 2022.)

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.