kozmos.hr
Astronomija

Otkriven rijedak astronomski fenomen

Ilustracija događaja plimnog poremećaja
objavljeno

Astronomi su otkrili rijedak astronomski fenomen u senzacionalnom otkriću koje nam omogućuje bolje razumijevanje svemira u kojem živimo, budući da su uočili događaj plimnog poremećaja. Ali što je točno plimni poremećaj ili, na Engleskom, Tidal Disruption Event (TDE)? Događaj plimnog poremećaja je značajni kozmički fenomen koji rezultira kada zvijezda odleti preblizu supermasivnoj crnoj rupi i postane žrtvom goleme gravitacijske sile crne rupe. Ova razgradnja rezultira padom zvjezdanog otpada na crnu rupu, stvarajući radijaciju koja je s Zemlje detektirana kao signal TDE-a.

Otkriven rijedak astronomski fenomen

Tim astronomi s Kineskog sveučilišta za znanost i tehnologiju u Hefeiu najavio je otkriće izuzetno blijedog plimnog poremećaja (TDE), najneodređenijeg i najbližeg optičkog TDE-a zabilježenog do danas. Studija je objavljena 10. srpnja putem preprint servera arXiv. Za svemirske znanstvenike, TDE-ovi nude ključne uvide u jaku gravitaciju i fiziku akrecije te pomažu razotkriti nastanak i evoluciju supermasivnih crnih rupa.


Sada je, pod vodstvom Jiazhenga Zua, skupina astronoma otkrila novi TDE unutar obližnje galaksije koja stvara zvijezde poznate kao NGC 3799. Prvenstveno su koristili mrežu globalnih teleskopa Las Cumbres Observatory (LCOGT) i opservatorij Neil Gehrels Swift NASA-e za provođenje dodatnih opažanja prvotno identificiranog tranzitnog izvora, AT 2023clx. Ta su opažanja potvrdila AT 2023clx kao blijedi plimni poremećaj, ili TDE.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.