kozmos.hr
Znanost

Otkriven divovski ihtiosaur iz doba srednjeg trijasa

Natalja Kent, Natural History Museum of Los Angeles County (NHM)
objavljeno

Nedavno je otkrivena dvometarska lubanja najstarije vrste ihtiosaura, gigantskog podvodnog gmaza koji je živio u isto vrijeme kada su dinosauri vladali kopnom.

Divovski ihtiosaur

Iskopana iz stijene zvane Fossil Hill Member u planinama Augusta u Nevadi, dobro očuvana dvometarska lubanja, zajedno s dijelom kralježnice, ramena i ruke, potječe iz srednjeg trijasa, predstavljajući najraniji slučaj ihtiosaura divovskih razmjera.

Novoimenovani ihtiosaur, Cymbospondylus youngorum, najveća je životinja do sada otkrivena iz tog razdoblja, na kopnu ili u moru. Kod ovog ihtiosaura nalazimo tipične peraje i hidrodinamičke oblike tijela kakve inače možemo vidjeti kod riba i kitova. Dugačak je gotovo 17 metara čime je zaradio usporedbe s velikim ‘spermokitom’ poznatijim kao ulješura.

Izdužena njuška i konusni zubi upućuju na to da je C. youngorum lovio lignje i ribe, ali njegova veličina također mu je omogućavala lov manjih morskih gmazova.


Sličnosti kitova i ihtiosaura

Kroz sofisticirano računalno modeliranje, autori novog istraživanja su rekreirali drevno okruženje i otkrili da je ono moglo podržati još nekoliko glomaznih ihtiosaura mesoždera. Moguće je da su postojali ihtiosauri različitih veličina i strategija preživljavanja, usporedivi sa modernim kitovima, od relativno malih dupina do velikih kitova.

Kitovi i ihtiosauri imaju sličnu veličinu, ali i tjelesnu kompoziciju. Pored toga, oboje su nastali nakon događaja masovnih izumiranja. Autori su kombinirali računalno modeliranje i tradicionalnu paleontologiju te ipak naposlijetku otkrili da su njihove evolucijske putanje prema gigantizmu bile različite.

Ihtiosauri su postali divovi vrlo rano u svojoj evolucijskoj povijesti, dok je kitovima trebalo znatno dulje. Iako su njihovi evolucijski putevi bili različiti, i kitovi, i ihtiosauri, oslanjali su se na iskorištavanje niša u lancu ishrane kako bi postali ‘veliki’. Ihtiosauri su se hranili amonitima (glavonošci) i konodontima (kralješnjaci nalik jeguljama) koji su se namnožili nakon velikog Perm-Trijas izumiranja. Takav način ishrane omogućio im je nagli rast.

Stephanie Abramowicz, courtesy of the Natural History Museum of Los Angeles County (NHM)
Izvor: Stephanie Abramowicz / Natural History Museum of Los Angeles County (NHM).

Zaključak

“Ovo otkriće i rezultati naše studije sugeriraju da su različite skupine morskih tetrapoda razvile velika tijela pod donekle sličnim okolnostima, ali iznenađujuće različitim brzinama”, kaže suradnik kustosa mamologije (morskih sisavaca) Natural History Museum-a, dr. Jorge Velez- Juarbe.

“Sa ovim skupom podataka i testiranim analitičkim metodama, ubuduće ćemo moći uključiti i druge skupine vodenih kralježnjaka te bolje razumjeti njihovu evolucijsku povijest.”

https://kozmos.hr/znanstvenici-uzgojili-noge-dinosaura-na-kokosi/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Hayden T. (unknown), Earth’s First Giant, The two-meter skull of a humongous new ichthyosaur species, Earth’s first known giant creature, reveals how both the extinct marine reptiles and modern whales became giants, Natural History Museum LA, nhm.org (pristupljeno 3. siječnja 2022.)


Anonymus (24. prosinca 2021.), Earth’s First Giant: Newly Discovered Species of Ichthyosaur Was Behemoth of Dinosaurian Oceans, Natural History Museum of Los Angeles County, Scitechdaily.com (pristup 3. siječnja 2022.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.