kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkriće valencijskog ‘Excalibura’ – Prvi islamski mač pronađen u Valenciji
Znanost

Otkriće valencijskog ‘Excalibura’ – Prvi islamski mač pronađen u Valenciji

Otkriće valencijskog 'Excalibura' - Prvi islamski mač pronađen u Valenciji
objavljeno

Valencija, nekadašnja rimska kolonija Valentia Edetanorum, osnovana 138. godine prije Krista, prošla je kroz bogatu povijest prije nego što je postala epicentar intrigantnog arheološkog otkrića. Nakon rimskog i vizigotskog perioda, grad je 711. godine prešao pod vlast islamske vojske koja je uvela nove kulture, religijske prakse i napredne sustave za navodnjavanje. Islamska dominacija trajala je sve do 1238. godine, kada ju je prekinuo Jaime I od Aragona, osvajanjem i redistribucijom zemlje svojim saveznicima. U ovom burnom povijesnom razdoblju, jedan andaluzijski ratnik misteriozno je ostavio svoj mač na mjestu koje danas znamo kao ulica Historiador Chabàs u četvrti La Seu.

Otkriće “Excalibura”

Mač je otkriven 1994. godine, uspravno zakopan u rovu zajedno s drugim materijalima. Njegova izuzetna konstrukcija, s brončanim pločama na dršci i finim urezima za lakše držanje, odmah je privukla pažnju stručnjaka. Zbog svoje jedinstvene forme i povijesne vrijednosti, mač je dobio naziv “Excalibur“, po legendarnom maču kralja Artura. Precizno datiranje mača otežano je njegovom sličnošću s vizigotskim mačevima, no sedimentni slojevi upućuju na islamsko razdoblje, posebice na vrijeme taifskog kraljevstva Balansiya. Ovo ga čini jedinstvenim primjerkom u Španjolskoj, s jedinim sličnim nalazom iz kalifatskog grada Medina Azahara.


Značaj i buduća izložba

Restauriran i precizno datiran zahvaljujući godišnjoj arheološkoj stipendiji Grada Valencije, mač će biti izložen u prostoru gradske vijećnice nakon ljeta 2024. godine, u sklopu proslave 75. obljetnice gradske arheološke službe. Jose Luis Moreno, vijećnik za kulturne aktivnosti, istaknuo je povijesni i dizajnerski značaj ovog mača, opisujući ga kao pravo “blago”. Ovo otkriće ne samo da osvjetljava povijesne periode Valencije, već i potiče daljnji interes za metalne artefakte i metode njihove restauracije. Otkriće valencijskog “Excalibura” ne predstavlja samo arheološki uspjeh, već i kulturno bogatstvo koje povezuje drevne civilizacije s modernim stanovnicima Valencije. Kroz njegovu prizmu, sagledavamo kompleksnu povijest i kulturni razvoj koji su oblikovali ovaj fascinantni grad. Predstojeća izložba pružit će posjetiteljima jedinstven uvid u ovu bogatu povijesnu tapiseriju, slavljenu kroz prizmu jednog značajnog otkrića.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.