kozmos.hr
Astronomija

Objavljene nove slike galaksije NGC 1365

objavljeno

Nedavno je objavljena nova slika galaksije NGC 1365, poznatija imenom Velika prečkasta spiralna galaksija. Fotografiju je objavio student astronomije iz Kalifornije putem društvene mreže Reddit.

 

Promatranje prečkastih spiralnih galaksija

Teleskop James Webb povremeno objavljuje nove slike koje nam prikazuju mnoštvo zvjezdanih sustava i galaksija u svemiru. Koliko znamo, on trenutno promatra određene galaksije koje znanstvenici proučavaju. Među brojnim galaksijama koje promatra, astronomi su odabrali galaksiju NGC 1365, ili Veliku prečkastu spiralnu galaksiju, koja je od Zemlje udaljena 56 milijuna svjetlosnih godina. S ciljem istraživanja procesa formiranja zvijezda, NGC 1365 je odabrana zbog njezine relativne bliskosti.

Sliku koja prikazuje specifičnosti odabrane galaksije obradio je student astronomije iz Kalifornije. Sliku je preuzeo iz arhive Mikulski Archive for Space Telescopes u FITS formatu, koji se obično koristi među astronomima. Nakon toga je samostalno uredio koristeći softvere za uređivanje slika.


 

Obrađena slika galaksije sa spiralnim i prečkastim oblicima
Slika prečkaste spiralne galaksije NGC 1365, poznatije kao Velika prečkasta spiralna galaksija, koja je snimljena James Webb teleskopom
Izvor: NASA

 

Specifičnosti galaksije NGC 1365

Svemir je pun prečkastih spiralnih galaksija. Kao što ime navodi, takve galaksije su spiralnog oblika i imaju “prečke” – strukture koje broje starije, manje metalne zvijezde. Vjeruje se da dvije trećine svih spiralnih galaksija ima prečke, a da svaka od njih obično ima samo jednu. Međutim, Velika prečkasta spiralna galaksija razlikuje se svojim jedinstvenim obilježjem. Naime, ona ima 2 prečke, unutarnju i vanjsku, a jedna od njih nalazi se unutar druge. Vanjska prečka horizontalno prolazi galaksijom, dok unutarnja prečka prolazi linijom koja je nagnuta pod specifičnim kutom. Slikovito, linija je namještena kao kad bi jedna kazaljka na satu pokazala točno 10 sati, a druga točno 4 sata.

Iz galaksije NGC 1365 može se naučiti nekoliko stvari. Formacije koje nazivamo spirale i prečke nastaju različitom brzinom gibanja zvijezda, plinova i prašine. Kako se one gibaju središtem njihove galaksije, tijekom vremena nastaju nama prepoznatljivi oblici. Smatra se da gravitacija prečki promatrane galaksije pomaže u privlačenju objekata prema središtu, tj. prema supermasivnoj crnoj rupi.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uATg-puuMSU

 

Izvor:

  • Inverse (17. kolovoza 2022.). Look! New Webb Telescope image reveals a rare galaxy close to the Milky Way.

Ja sam Marko Matas. Diplomirao sam studij pedagogije i nastavničkog smjera anglistike u Zadru. Bez obzira, vrlo sam znatiželjan te obožavam istraživati i druge znanosti. U slobodno vrijeme najviše proučavam astronomiju, povijest i biologiju te pronalazim manje poznate činjenice o istima.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.