kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter otkriva tragove vodenog Marsa
Svemir

NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter otkriva tragove vodenog Marsa

objavljeno

NASA-in svemirski orbiter za Mars, poznat kao MRO, nedavno je fotografirao zanimljive značajke na Marsu koje ukazuju na zagonetnu prošlost našeg crvenog susjeda. Analize sugeriraju da je Mars nekad možda bio domaćin tekućoj vodi, klimatskim promjenama i ledenjačkim razdobljima.

Od bujnih rijeka do zamrznutih površina

Fotografija u punoj veličini koju je snimio HiRISE ukazuje na neravni teren za koji se smatra da je uzrokovan povlačenjem ledenjaka na Marsu. Zasluge: NASA/JPL-Caltech/Sveučilište Arizona
Fotografija u punoj veličini koju je snimio HiRISE ukazuje na neravni teren za koji se smatra da je uzrokovan povlačenjem ledenjaka na Marsu. Zasluge: NASA/JPL-Caltech/Sveučilište Arizona

Mars, planeta koju često opisujemo kao hladnu i neplodnu, možda krije tajne svoje vlažnije prošlosti. Dokazi o tome mogu se vidjeti u formacijama koje podsjećaju na riječke kanale, jezerska korita i nanose koje je voda donosila.

Fotografije koje je MRO poslao ukazuju na promjene koje su se dogodile prije približno 4 milijarde godina, kada je Mars počeo gubiti svoju atmosferu, a površinska voda je počela nestajati. No, unatoč surovim uvjetima, fotografije sugeriraju da je planet doživio i ledenjačke i međuledenjačke periode.


Tragovi leda daleko od polova

I dok se većina leda na Marsu nalazi oko polarnih kapa, MRO je snimio značajke koje sugeriraju da su ledenjaci nekad bili prisutni čak i u nepolarnim regijama. Ove otkrića mogla bi pomoći znanstvenicima da bolje shvate klimatsku povijest Marsa i možda pruže uvide u njegovu moguću sposobnost da podržava život.

Zašto je klima Marsa tako drastično promijenjena?

Najnovija istraživanja sugeriraju da se os Marsa kretala tijekom vremena, što je moglo uzrokovati dramatične klimatske promjene. Zanimljivo je da su ove promjene, iako destruktivne, možda sačuvale tragove Marsa iz vremena kada je bio mnogo vlažniji i topliji.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.