kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Microsoft uvodi snažnu novu umjetnu inteligenciju potpuno odvojenu od interneta
Tehnologija

Microsoft uvodi snažnu novu umjetnu inteligenciju potpuno odvojenu od interneta

Microsoft uvodi snažnu novu umjetnu inteligenciju potpuno odvojenu od interneta
objavljeno

Namijenjena je korištenju američkih obavještajnih agencija.


Microsoft je razvio novi generativni model umjetne inteligencije (UI) s velikim mogućnostima, koji je, nevjerojatno, potpuno odvojen od interneta. Njegov je cilj omogućiti američkim obavještajnim agencijama da analiziraju strogo povjerljive podatke bez rizika od curenja. Kako izvještava Bloomberg, Microsoft tvrdi da je ovaj jezični model (LLM) prvi takve vrste, potpuno izoliran od interneta, za razliku od konkurentskih modela koji se oslanjaju na aktualne informacije prikupljene s mreže.

Novi Microsoftov “zračno izoliran” (air-gapped) UI model, temeljen na OpenAI-jevom GPT-4, bit će dostupan za 10.000 korisnika i omogućit će agencijama poput CIA-e brzu analizu povjerljivih podataka. Drugim riječima, civilni sektor vjerojatno neće dobiti pristup ovom modelu, a Microsoft će učiniti sve da to osigura.

“Ovo je prvi put da imamo izoliranu verziju – izoliranu u smislu da nije povezana s internetom – na posebnoj mreži dostupnoj isključivo američkoj vladi,” rekao je William Chappell, glavni tehnološki direktor Microsofta za strateške misije i tehnologiju, za Bloomberg.


Microsoftov špijunska Umjetna inteligencija

Rasprava o slučajnom širenju osjetljivih podataka putem UI chatbotova postoji otkako postoji i sama tehnologija. Izvršni direktori najvećih tvrtki već dugo upozoravaju svoje zaposlenike na korištenje ove tehnologije zbog rizika curenja osjetljivih ili vlasničkih informacija. Potreba za održavanjem povjerljivosti još je veća kada je riječ o klasificiranim obavještajnim podacima.

Prije nego što nacionalne agencije počnu koristiti najnoviji Microsoftov špijunski UI, obavještajna zajednica prvo mora testirati i akreditirati model. Prema Bloombergu, CIA je posebno zainteresirana za primjenu generativne tehnologije putem umjetne inteligencije.

“U tijeku je utrka za primjenu generativne umjetne inteligencije na obavještajnim podacima,” izjavila je Sheetal Patel, pomoćnica direktora CIA-e za Centar za transnacionalne i tehnološke misije, tijekom konferencije prošlog mjeseca. Država koja prva primijeni ovu tehnologiju odnijet će pobjedu. “I želim da to budemo mi,” dodala je.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.