kozmos.hr
Astronomija

Kozmička kemija otkriva zvjezdani ples

objavljeno

U važnom znanstvenom pothvatu, međunarodni tim znanstvenika koristeći napredni teleskop ALMA smješten u Čileu, osvijetlio je misterije koje okružuju završne faze života umiruće zvijezde. Njihova istraživanja razotkrila su dinamičan zvjezdani ples, vođen iznimnim kemijskim reakcijama koje se odvijaju u dubokom svemiru.

Pažljivom analizom, tim je uspio dešifrirati kompleksne obrasce u kozmičkom okruženju, pružajući uvid u interakciju između umirućeg crvenog diva i njegove okoline. Ovo istraživanje ne samo da istražuje nekonvencionalne kemijske procese koji se događaju tijekom posljednjih faza života zvijezda, već i ilustrira kako te interakcije oblikuju vizualno i fizički impresivnu strukturu koja se prostire milijunima kilometara kroz svemir.

Studija, objavljena u časopisu Nature Astronomy, baca svjetlo na orbitu crvenog diva koji gubi svoje vanjske slojeve, što rezultira dramatičnim zvjezdanim vjetrom i označava krepuskularne trenutke njegova postojanja.

Proučavajući terminalne faze života crvenog diva, znanstvenici su otkrili neočekivane molekularne emisije na jednoj strani zvijezde. Takav kozmički fenomen sugerira prisutnost pratiteljske zvijezde, unoseći dodatnu dubinu misterije u njihovo razumijevanje ovih nebeskih procesa.


Dr. Taïssa Danilovich, glavna autorica studije i stipendistica Australijskog istraživačkog vijeća (ARC) DECRA na Sveučilištu Monash, naglasila je: “Otkriće neuobičajene emisije silicijskog nitrida s jedne strane bilo je jasan pokazatelj da svjedočimo nečemu izuzetno neobičnom.”

Ovi događaji odvijaju se u sustavu W Aquilae, gdje crveni div nije sam, već dijeli svoju kozmičku pozornicu s dugovječnijom zvijezdom sličnom Suncu. Detalji njihove orbite, koji su dugo bili skriveni u tajnama svemira, sada su otkriveni kao visoko eliptična putanja koja se dovršava jednom u tisućljeću, stvarajući očaravajuću vizualnu predstavu.

Tim je koristio hidrodinamičke simulacije kako bi razjasnio utjecaj pratiteljske zvijezde na zvjezdani vjetar crvenog diva. Ovi obrasci, koji se pojavljuju kao koncentrični prstenovi kada se promatraju sa strane, potvrđeni su ALMA-inim podacima.

Osim toga, promatranja instrumenta SPHERE na Vrlo Velikom Teleskopu Europske južne opservatorije (European Southern Observatory’s Very Large Telescope), zajedno s povijesnim uvidima koje nudi Hubble svemirski teleskop, omogućile su timu da otključa tajne ove zvjezdane koreografije.

Ovo istraživanje ne samo da prodire duboko u kozmičku pozornicu W Aquilae, već uvodi novu tehniku korištenja ALMA-e za detekciju kemijskih tragova ostavljenih u prethodnim zvjezdnim susretima. Takav pristup otvara put otkrivanju skrivenih pratitelja drugih enigmatičnih umirućih zvijezda obavijenih kozmičkom prašinom. S obzirom na to da gotovo polovica zvijezda poput našeg Sunca postoji u parovima ili skupinama, ovo otkriće predstavlja ključan korak u razumijevanju kako zvjezdani pratitelji oblikuju sudbine svojih nebeskih susjeda.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.