kozmos.hr
Znanost

Kina je potajno izradila dva exascale-superračunala?

autor
objavljeno

Anonimni kineski izvor nedavno je ‘plasirao’ informaciju da je Kina dostigla novu fazu u razvoju superračunala – i to na čak dva različita sustava!

Rat superračunala

Kina je možda učvrstila svoju nadmoć u superračunalstvu i to ne s jednim, nego čak dva, exascale-superračunala (exascale-računalo naziv je koji se odnosi na računalne sustave koji mogu izračunati najmanje 1018 FLOPS-a [eng. FLoating point OPerations per Second, jedinica za mjerenje brzine procesa koja označava matematičku operaciju s pomičnim zarezom u sekundi]).

Dva su računala izrađena u Nacionalnom centru za superračunala u Wuxiju u Kini, rekao je anonimni izvor za The Next Platform. Računala – sustavi Sunway „Oceanlite“ i Tianhe-3 – navodno su dosegla 1,3 exaFLOPS-a na svom vrhuncu. Ako je anonimni izvor točan, ovo je prvi put da je jedno superračunalo – tj. u ovome slučaju čak dva –  doseglo exascale-prag.


Što je zapravo exascale?

Exascale-računala su sustavi koji mogu izračunati milijardu milijardi izračuna u sekundi. Do danas niti jedan sustav službeno nije postigao ovaj cilj. Međutim, izvješće Next Platforma moglo bi biti pokazatelj da je Kina prva država koja je u svome naumu uspjela – ali to želi zadržati u tajnosti.

No, zašto ‘skrivati’ tako važno tehnološko dostignuće? Naime, i Kina i SAD povijesno su imale hladan međuodnos u pogledu znanstvenih i tehnoloških inovacija. Averzije su toliko duboke i česte da su čak ‘prodrle’ u popularnu kulturu – tako je, primjerice, spomenuta averzija jedna od temelja radnje bestselera i hit-filma Marsovac.

Kina je nedavno uspješno provela testiranje hipersoničnih raketa. Doduše, i u ovome slučaju su isprva poricali testiranje, tvrdeći da je to bio samo eksperiment svemirske letjelice. Kao što su testiranje držali u tajnosti, tako se čini da i sada Kina svoja exascale-računala drži tajnima zbog osjetljive geopolitičke klime. Next Platform također nagađa da je ‘curenje’ informacija bilo namjerno kako bi se izbjeglo objavljivanje rezultata benchmarka – u slučaju da ih američko superračunalo „Frontier“ nadmaši kada bude predstavljeno u budućnosti.

Naravno, sve ove informacije mogle bi biti i samo nagađanja te je jednako tako vjerojatno da Kina nije postigla svoj cilj. Kako god bilo, ideja da je Kina možda dosegla exascale-računalo je uzbudljiva – iako vijest za sada svakako trebate uzeti s rezervom.

Kina planira lansiranje teleskopa sličnog Hubble-u


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (26. listopada 2021.), China may have secretly built two exascale supercomputers, futurism.com (pristup 31. listopada 2021.)

Nicole Hemsoth (26. listopada 2021.), China has already reached exascale – on two separate systems, nextplatform.com (pristup 31. listopada 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.