kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Jelsa na Hvaru proglašena prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i južnoj Europi

Općina Jelsa. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (IDA) proglasila je Općinu Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, ali i na cijelom prostoru južne Europe.

Međunarodna zajednica tamnog neba

Ovu prestižnu ekološku titulu područja čije je tamno nebo zaštićeno od svjetlosnog onečišćenja, nosi još samo 36 drugih lokalnih samouprava u svijetu.

Pojam Međunarodne zajednice tamnog neba označava lokalnu jedinicu samouprave ili bilo koji političko-teritorijalni entitet koji značajno doprinosi očuvanju tamnog neba primjenom adekvatne politike rasvjete i educiranjem o oblicima očuvanja tamnog neba.

Proces proglašenja pokrenula je direktorica Turističke zajednice općine Jelsa, Marija Marjan, a pomogao joj je Hrvatski astronomski savez i njegov glavni tajnik Dorian Božičević. Dokumentacija je predana u prosincu 2021., a projekt se temeljio na suradnji Općine Jelsa, lokalne turističke zajednice, javnih ustanova i lokalnih poduzeća.

Aktivnosti projekta

Aktivnosti su uključivale promatranja putem teleskopa, edukativna predavanja i radionice, školu astronomije za osnovnoškolce, manifestacije, izložbe, popisivanje rasvjete te izrade okvira za ekološko uređenje rasvjete i petogodišnjeg plana rada.

Općina Jelsa sada je ispunila sve uvjete koje je postavila Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba i time službeno stekla titulu Međunarodne zajednice tamnog neba.

Važan događaj za Hrvatsku, ali i cijelu južnu Europu

“Ovo je važan događaj za Hrvatsku, ali i cijelu južnu Europu, s obzirom da smo dobili prvu Međunarodnu zajednicu tamnog neba – Općinu Jelsa koja će od sada na dalje biti primjerom kako se zaštita noćnog okoliša, a time i zvjezdanog neba, isplati jer se na taj način štiti prirodni okoliš, štedi energija i novac, smanjuje utjecaj na klimatske promjene, smanjuje energetski i ugljični otisak te sve skupa pridonosi zaštiti ljudskog zdravlja i ekosustava.” izjavio je Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

“Općina Jelsa je predana očuvanju baštine, prirodnog, nezagađenog, tamnog i zvjezdanog neba za generacije koje dolaze i za naše goste, s obzirom da je Jelsa turistička destinacija.“ Dodao je Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa na tiskovnoj konferenciji.

Dva asteroida nazvana po hrvatskim astronomima

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Čizmić M. (28. veljače 2022.), Veliki uspjeh za malo mjesto: Jelsa proglašena prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, ali i južnoj Europi, Zimo.dnevnik.hr (pristup 2. ožujka 2022.)

Vrbanus S. (28. veljače 2022.), Jelsa na Hvaru prva je Međunarodna zajednica tamnog neba u južnoj Europi, Bug.hr (pristup 2. ožujka 2022.)

Anonymus (28. veljače 2022.), Jelsa prva Međunarodna zajednica tamnog neba u RH i cijeloj Južnoj Europi, Hina, Glasistre.hr (pristup 2. ožujka 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube