kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Jedan od najvažnijih sastojaka života mogao se formirati u srcima kometa
Svemir

Jedan od najvažnijih sastojaka života mogao se formirati u srcima kometa

Jedan od najvažnijih sastojaka života mogao se formirati u srcima kometa
objavljeno

Prema znanstvenim saznanjima, život na Zemlji počeo se razvijati prije približno četiri milijarde godina iz osnovne mješavine organskih spojeva, često nazivane “prajuha”. Unatoč trajućim raspravama o tome kako i gdje su se te komponente formirale s obzirom na uvjete na mladom i hladnom planetu, nedavna istraživanja nude fascinantne mogućnosti. Novija znanstvena otkrića pokazuju da su ključni materijali poput aminokiselina, lipida i šećera mogli nastati u dubokom svemiru. Ovi biokemijski gradivni elementi zatim su preko meteorita i kometa dostavljeni na Zemlju. Prema studiji tima znanstvenika iz Njemačke i Francuske, kometi su mogli biti ključna mjesta na kojima su se formirali neki od temeljnih elemenata života.

Ovaj znanstveni rad se detaljno bavi peptidnim vezama koje povezuju kratke lance od 2 do 50 aminokiselina u peptide. Peptidi su neophodni za život na Zemlji jer imaju ključnu ulogu u širokom spektru bioloških funkcija, od kataliziranja procesa do formiranja primitivnih membrana koje prethode suvremenim staničnim strukturama. Međutim, mlada Zemlja nije pružila idealne uvjete za stvaranje peptida zbog svoje vodene sredine koja je mogla ometati njihovu sintezu. Suprotno tome, međuzvjezdani prostor – područje između zvjezdanih sustava ispunjeno rijetkom materijom i zračenjem – pružao je povoljnije uvjete. Serge Krasnokutski s Max Planck Instituta za astronomiju i njegov tim demonstrirali su kroz laboratorijske simulacije mogućnost sinteze peptida u takvim okolnostima.


Dinamika u međuzvjezdanom prostoru omogućava koagulaciju čestica prašine, što dovodi do stvaranja gušćih protoplanetarnih diskova iz kojih se kasnije razvijaju planeti i druga nebeska tijela. Zanimljivo, kometi i asteroidi koji se nalaze daleko od svoje matične zvijezde posebno su pogodni za formiranje peptida. Kako se ti objekti približavaju zvijezdi i zagrijavaju, njihovi unutarnji slojevi mogu postati tekući, a amonijak i voda mogu stvoriti smjesu idealnu za nastanak aminoketena. Ovi rezultati ne samo da pružaju uvid u moguće mehanizme formiranja ključnih sastojaka života, već i podržavaju ideju da su izvanzemaljski elementi odigrali ključnu ulogu u razvoju života na Zemlji. Iako će za potvrdu ovih teorija biti potrebno daljnje istraživanje, objavljena studija u časopisu Science Advances već značajno doprinosi našem razumijevanju početaka života.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.