kozmos.hr
Astronomija

Evo gdje bi mogao postojati mikrobni život izvan Zemlje

Simplificiran i ilustrativan prikaz planeta Sunčevog sustava. Unutarnji dio Sunčevog sustava čine stjenoviti planeti – Merkur, Venera, Zemlja i Mars – a nakon pojasa asteroida započinju vanjski plinoviti planeti – Jupiter, Saturn, Uran i Neptun (©NASA).
objavljeno

Potraga za životom izvan granica naše planete izaziva opću fascinaciju, postavljajući temeljna pitanja o jedinstvenosti Zemlje i mogućnosti postojanja života u svemiru. Znanstvena zajednica preispituje konvencionalne predodžbe o vanzemaljcima, usmjeravajući pažnju na mikrobni život sličan onome koji obitava na Zemlji. Jednostanični mikroorganizmi, koji su obilježili početak života na Zemlji prije nekoliko milijardi godina, pokazuju izvanrednu sposobnost preživljavanja u ekstremnim uvjetima, poput dubokomorskih hidrotermalnih izvora, visoko-slanog okruženja jezera i unutar samih stijena.

Život izvan Zemlje

Naš Sunčev sustav nudi niz potencijalno nastanjivih tijela, uključujući Venere, Mars i brojne mjeseca Jupitera i Saturna, među kojima se Europa, jedan od Jupiterovih mjeseca, ističe kao iznimno obećavajuća lokacija za astrobiološka istraživanja. Ispod njezine ledene površine krije se ocean, čije povremene vodene erupcije sugeriraju mogućnost tekuće vode. Unatoč ekstremno niskim površinskim temperaturama koje dosežu do -140°C, subglacijalni ocean Europe predstavlja potencijalno gostoljubivo okruženje za život, zahvaljujući vodi koja omogućava biokemijske reakcije neophodne za život kakav poznajemo. Uz vodu, prisutnost ugljika na Europi, ključnog elementa u svim životnim makromolekulama, dodatno potiče spekulacije o mogućem mikrobnom životu.


Nedavna otkrića nezavisnih znanstvenih timova o prisutnosti čvrstog ugljičnog dioksida na površini Europe, koji vjerojatno potječe iz njezina subglacijalnog oceana, otvaraju nova pitanja o kemijskom sastavu i potencijalnoj nastanjivosti ovog mjeseca. Pretpostavka o oksidiranom oceanu upućuje na uvjete slične onima koji podržavaju život na Zemlji. Prisutnost biopotpisa, poput organskog ugljika i vode, ključnih pokazatelja biološkog podrijetla, na Europi bi mogla značajno ojačati argumente o postojanju života izvan Zemlje. Ipak, za konačnu potvrdu potrebno je daljnje istraživanje.

Ekstremni uvijeti

Zemaljski analogoni ekstremnih okruženja, poput Krvavih slapova u Antarktici, pružaju dragocjen uvid u mogućnosti preživljavanja mikrobnog života u uvjetima sličnim onima na Europi. Ova jedinstvena lokacija, gdje slani subglacijalni ekosustav izbacuje željezom bogatu slanu vodu na površinu, omogućuje detaljno proučavanje mikrobnih zajednica adaptiranih na ekstremne uvjete. Buduće misije Europske svemirske agencije i NASA-e na Europu, koje uključuju JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) i Europa Clipper, ciljaju na detaljno proučavanje sastava i strukture ledene kore, kao i potencijalne razmjene između površine i oceana. Ove misije, koje se očekuju tijekom 2030-ih, ključne su za razumijevanje potencijala Europe kao doma za mikrobni život. Saznanje o postojanju života izvan Zemlje, bez obzira na ishod, ima dalekosežne implikacije za naše razumijevanje života u svemiru, postavljajući temeljne filozofske i znanstvene dileme o jedinstvenosti i rasprostranjenosti života u kozmosu.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.