kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Ekskluzivno — Pogledajte kako izgleda prvi hrvatski satelit unutar ‘modula za lansiranje’

Prvi Hrvatski Satelit.
objavljeno

Hrvatska se snažno usmjerava prema svojem povijesnom ulasku u svemirsku eru. Daniela Jović, ključna figura i voditeljica misije CroCube, s ponosom ističe završetak ključne faze integracije satelita, što predstavlja veliki korak naprijed za cijeli projekt. Sada, nakon uspješne integracije (u takozvani ‘deployment’ modul ili deployer), slijedi pažljivo planirana procedura transporta satelita u Sjedinjene Američke Države, gdje će biti predan SpaceX-u za konačno lansiranje.


CroCube je spreman za lansiranje

CroCube team, i Hrvatski prvi satelit. Zasluge: CroCube.
CroCube team, i Hrvatski prvi satelit. Zasluge: CroCube.

U povijesnom trenutku za hrvatsku svemirsku industriju, prvi hrvatski satelit CroCube uspješno je integriran i spreman za isporuku SpaceX-u, najavljujući svoje predstojeće lansiranje u Zemljinu orbitu kasnije ove godine. Ovaj ključni korak predstavlja pretposljednju fazu u misiji CroCube, simbolizirajući značajan napredak nacionalne svemirske tehnologije. Projekt CroCube, koji je vođen snažnom vizijom i predanim radom, primio je službenu potvrdu od SpaceX-ovog partnera, njemačke kompanije Exolauch, o uspješnoj integraciji satelita u takozvani ‘deployment module ili deployer‘. Ovaj modul će SpaceX transportirati u orbitu, odakle će CroCube biti lansiran. Daniela Jović, voditeljica misije CroCube, izrazila je svoje zadovoljstvo postignućem, ističući da je to rezultat trideset mjeseci intenzivnog rada i posvećenosti cijelog tima.


Kako izgleda CroCube unutar deployera

Fotografija izbliza: CroCube unutar deployment modula. Zasluge: Daniela Jović - CroCube.
Fotografija izbliza: CroCube unutar deployment modula. Zasluge: Daniela Jović – CroCube.

Predstavljanje finalne verzije satelita CroCube u ZICER-u krajem listopada označilo je početak njegovog putovanja prema orbiti. “No, put do svemira je dug i zahtjevan, sastoji se od tri ključne faze,” naglasila je Jović. U protekla četiri mjeseca, CroCube je prošao kroz dva rigorozna pregleda. Prvi pregled obavila je slovačka svemirska tvrtka Spacemanic, gdje su izvršeni temeljiti testovi na svakom dijelu hardvera i softvera, s ciljem osiguranja da satelit može podnijeti ekstremne uvjete svemira, uključujući radijaciju i različite orbitalne uvjete, kao što su sile izložene tijekom lansiranja.

Ovo je prvi Hrvatski satelit. Zasluge: CroCube.
Ovo je prvi Hrvatski satelit. Zasluge: CroCube.

Nakon toga, drugu fazu kontrolnog procesa preuzela je Exolaunch, zadužena za prikupljanje, provjeru i finalno pripremanje satelita i drugih tereta za SpaceX misiju. “Lansiranje CroCube-a obavit će se pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9, čiji je vlasnik Elon Musk. Za ukrcaj na ovu raketu potrebna je temeljita priprema i provjera od strane naših partnera, poput Exolaucha,” objasnila je Jović.

Integracija CroCube-a odvijala se pod budnim okom Jović, Marcela Frajta iz Spacemanica, timskih članova Luke Korove i Karla Klaića, te projektnih partnera Ante Medića iz Pulsar Labsa i Edija Budimilića iz Exevia. Sa završetkom svih koraka prije isporuke u SAD i predaje SpaceX-u, sljedeći i konačni korak misije je samo lansiranje. Ovim povijesnim postignućem, svemir postaje bliži Hrvatskoj nego ikada prije. Voditeljica misije poziva zajednicu da se pridruži i podrži projekt CroCube, doprinoseći time svemirskom napretku Hrvatske. Za više informacija o tome kako možete doprinijeti, posjetite doniraj.crocube.hr.

CroCube bit će opremljen kamerom koja će fotografirati površinu Zemlje s visine od nekih 500 km, pri čemu će imati priliku snimiti Hrvatsku tri puta dnevno. Tijekom trajanja misije, svi zainteresirani građani moći će pratiti stanje i kretanje satelita na službenoj web stranici misije, te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit prelijeće Hrvatsku

Čestitamo od srca cijelom timu koji je sudjelovao u nevjerojatnom i povijesnom projektu poznatom kao CroCube. Kozmos.hr želi puno uspjeha u daljnjem osvajanju svemira i uspješno lanisranje prvog Hrvatskog satelita.


Voditeljica misije Daniela Jović odgovara na pitanja

Kako se trenutno osjećate nakon ovog značajnog postignuća? Možete li svoje osjećaje sažeti u jednu riječ?

Oduševljenje! No međutim, jedna riječ nedostatna je za opis osjećaja koji prati materijalizaciju projekta nakon dvije godine truda. Ipak, prisutan je i umor, ali to si ne možemo dopustiti jer naš rad tek počinje, a ne završava. Nakon lansiranja, očekuje nas jedna do dvije godine upravljanja satelitom, prikupljanja podataka i dodatnih edukativnih aktivnosti. Nadamo se da ćemo moći pružiti podršku i drugim organizacijama koje žele nastaviti našu svemirsku avanturu i započeti nove projekte. Projekt CroCube trebao bi biti odskočna daska za početak nove ere u Hrvatskoj. Ali o tom-potom, idemo korak po korak, i već s nestrpljenjem odbrojavamo do lansiranja.

Smatrate li da je najizazovniji dio projekta sada iza vas?

Može se reći da smo na pola puta. I dalje radimo punom parom kako bismo pokrili troškove projekta i pripremili zemaljsku postaju, a članovi ekipe pohađaju tečaj za radioamatere, kako bi što više nas bilo obrazovano i spremno za upravljanje satelitom. Naš tim marljivo radi kako bi se za naš projekt čulo u svakom kutku Zemlje, i šire, te kako bismo inspirirali mlade, tvrtke i institucije da se priključe, kao što su to već učinile neke kompanije i pojedinci.

Koliko su, po Vašem mišljenju, građani Hrvatske svjesni značaja ovog projekta za državu?

To je pitanje za njih. Vidimo veliku znatiželju u javnosti i trudimo se značaj projekta još bolje približiti građanima. Bitno je istaknuti da smo jedna od zadnjih članica EU bez vlastitog satelita. Svemirska industrija je brzi vlak u koji pokušavamo uskočiti prilično kasno. Zahvalna sam medijima i portalima, koji su prepoznali značaj ove misije ne samo u Hrvatskoj, već i šire. Pozivam građane da svoju znatiželju i pitanja izraze, pošalju nam ih putem e-maila ili društvenih mreža, jer ovo je projekt za sve nas i svatko bi trebao vidjeti koristi od misije poput CroCube.

Nakon što CroCube bude uspješno lansiran u svemir, koji su sljedeći koraci za Vas osobno, za projekt CroCube, i općenito za hrvatski svemirski program?

Lansiranje je samo početak rada satelita, a veliki dio posla tek nas čeka. Želimo da podaci s satelita budu dostupni svima, bez obzira na dob, te ćemo nastojati sadržaj dijeliti što šire. Od prošlog tjedna dostupna je aplikacija CroCube, koju možete preuzeti na svoje pametne telefone. Razvila ju je riječka tvrtka Exevio, a nudi brojne funkcije: pratite satelit i njegovo kretanje iznad Hrvatske, čitajte njegovu telemetriju, gledajte i skidajte fotografije koje snimi u svemiru, te odbrojavajte dane do lansiranja.

Što će biti poslije?

Naš tim se iskreno nada da će ova misija, koju smo s ljubavlju pripremali dvije godine, postati inspiracija za nove pothvate, nove projekte, nove satelite ili možda čak nove svemirske uređaje, nakon što naša mala ‘kockica’ dokaže da kad se male ruke slože, sve se može!

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.