kozmos.hr
Astronomija

Astronomi istražili galaktički skup Abell 2744

Pandorin Klaster. Zasluge: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Tehnološko sveučilište Swinburne) i R. Bezanson (Sveučilište u Pittsburghu). Obrada slike: Alyssa Pagan (STScI)
objavljeno

Koristeći Magellan teleskope smještene u Čileu, talijanski astronomi proveli su detaljna promatranja golemog galaktičkog skupa poznatog kao Abell 2744, koji je zbog svoje složenosti dobio nadimak Pandorin Klaster. Rezultati ove promatračke kampanje, koji su objavljeni 13. veljače na otvornemo serveru arXiv, donose nova saznanja o karakteristikama ovog fascinantnog klastera.

Skupovi galaksija, koji mogu sadržavati do nekoliko tisuća galaksija povezanih silom gravitacije, predstavljaju najveće poznate gravitacijski vezane strukture u svemiru. Njihovom akrecijom mase i priljevom manjih podstruktura, skupovi galaksija pružaju izvanredne laboratorije za proučavanje procesa evolucije galaksija i širih kozmoloških principa.

4 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje

Smješten oko 4 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje, Pandorin Klaster impresionira svojom masom koja se procjenjuje na otprilike 4 bilijuna puta veću od mase Sunca. Pretpostavlja se da je ovaj klaster rezultat simultanog sudaranja najmanje četiri manja galaktička skupa, proces koji se odvijao kroz razdoblje od 350 milijuna godina.


Ranije studije ovog misterioznog klastera otkrile su iznimno kompleksne fenomene spajanja, zabilježene kako u radio-tako i u rendgenskom spektru. Ovaj klaster privukao je pažnju tima astronoma pod vodstvom Davidea Abriole s Sveučilišta u Milanu, koji su se odlučili dodatno istražiti njegove tajne koristeći MegaCam, visoko sofisticiranu mozaik CCD kameru na jednom od Magellan teleskopa.

Slike visoke rezolucije

“U ovom radu predstavljamo naprednu analizu slabog lećenja skupa galaksija Abell 2744, koristeći se dubokim slikama visoke rezolucije dobivenim pomoću Magellan/MegaCam multiband kamere, koja pokriva vidno polje od približno 31′ × 33′. Za potrebe naše studije razvili smo metodologiju temeljenu na dva novorazvijena softvera, mccd i ngmix, namijenjena rekonstrukciji funkcije rasipanja točke (PSF) i mjerenju oblika galaksija,” istaknuli su autori u svojem radu.

Najnovija promatranja otkrila su da Pandorin Klaster ima projiciranu ukupnu masu od približno 2,56 kvadrilijuna masa Sunca, što ga čini jednim od najmasivnijih dosad otkrivenih skupova galaksija. Ova studija je također otkrila prisutnost tri područja visoke gustoće unutar klastera, što upućuje na složenu unutarnju strukturu. Jedno od tih područja, smješteno vrlo blizu najsjajnije galaksije klastera, ističe se posebno visokom gustoćom i omjerom signala prema šumu.

Autori studije naglašavaju da ovi rezultati potvrđuju prethodne naznake o tome da se Pandorin Klaster ne nalazi u stanju ravnoteže, već je u fazi složenog spajanja. Ova tvrdnja dodatno je potvrđena usporedbom s novim, izuzetno preciznim analizama jakog lećenja centralnog područja klastera, koje su provedene na temelju podataka prikupljenih Svemirskim teleskopom James Webb (JWST)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.