kozmos.hr
Astronomija

Astronomi pomoću Teleskopa James Webb pogledali milijarde godina u prošlost

objavljeno

Teleskop James Webb pomogao nam je da revolucioniramo način na koji istražujemo svemir. Postao je jedan od najvažnijih alata za astronome, ne dugo nakon što je lansiran u svemir. Teleskop James Webb ne samo da donosi nevjerojatne, zapanjujuće poglede na svemir, već nam omogućuje, u suštini, da se osvrnemo na prošlost svemira i promatramo kako se razvijao.

Astronomi zavirili milijarde godina u prošlost

Koristeći nedavne podatke dubokog snimanja s Teleskopa James Webb, astronomi su uspjeli zaviriti 3,5 milijarde godina unatrag, kako bi proučili udaljeni golemi skup galaksija. Ovaj proboj omogućuje detaljniji uvid u strukturu i evoluciju svemira. U radu objavljenom u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, istaknuli su se radovi Marte Reina-Campos, postdoktorske suradnice i nacionalne stipendistice Kanadskog instituta za teorijsku astrofiziku, te Williama Harrisa, emeritus profesora. Njihovo istraživanje usmjereno je na galaktički skup Abell 2744, također poznat kao Pandorin skup (ne onaj od nakita) koji obuhvaća tisuće galaksija različitih dimenzija.


Znanstvenici su se usredotočili specifično na stara, gusto skupljena zvjezdana jata poznata kao kuglasti skupovi, prisutna unutar ovih galaksija. Reina-Campos, kao teoretičarka, razvija napredne računalne simulacije galaksija, koje omogućuju praćenje evolucije kuglastih skupova od samih početaka pa sve do danas. Harris, s druge strane, kao opservacijski astronom, bavi se mjerenjem stvarnih svojstava kuglasti skupova u velikim galaksijama, poput onih u Abellu 2744.

Nove mogućnosti za istraživanje

Slika Teleskopa James Webb prostora od Abella 2744, golemog skupa galaksija udaljenog 3,5 milijarde svjetlosnih godina. Umetnuta slika desno: Povećani dio regije, koji prikazuje stotine malih, točkastih objekata koji su neki od kuglastih zvjezdanih skupova koji pripadaju galaksijama Abella 2744. Zasluge: NASA.
Slika Teleskopa James Webb prostora od Abella 2744, golemog skupa galaksija udaljenog 3,5 milijarde svjetlosnih godina. Umetnuta slika desno: Povećani dio regije, koji prikazuje stotine malih, točkastih objekata koji su neki od kuglastih zvjezdanih skupova koji pripadaju galaksijama Abella 2744. Zasluge: NASA.

“Dotad smo bili ograničeni na mjerenje karakteristika ovih galaktičkih skupova samo unutar galaksija u našem bliskom svemiru,” objašnjava Harris. “To je kao da pokušavamo rekonstruirati nečiju povijest samo na temelju njihove fotografije iz današnjeg vremena. Što je s onim što je prethodilo? Teleskop James Webb nam je otvorio potpuno nove mogućnosti za istraživanje prostora i vremena.”

Abell 2744 toliko je udaljen da svjetlost koju danas vidimo potječe od prije 3,5 milijarde godina, otprilike u vrijeme kada je život tek počeo nastajati na Zemlji. “Prvi put imamo priliku izravno vidjeti kako su izgledala zvijezde prije toliko dugo,” ističe Reina-Campos. “To nam omogućava bolje razumijevanje njihove prošlosti i pruža nove izazove za naše teorijske predviđanja. Također, doprinosi boljem razumijevanju povijesti samih galaksija.”

Takozvano “vrijeme unazad” za Abell 2744 omogućuje nam promatranje svemira kakav je bio otprilike četvrtinu puta do Velikog praska i samih početaka svemira. Reina-Campos i Harris svoj rad vide kao prvi korak u novom smjeru istraživanja. “Slike koje proizvodi JWST su fascinantne; nikada prije nismo imali priliku vidjeti nešto slično. Ovo će biti jedan od ključnih instrumenata u cijeloj povijesti znanstvenih istraživanja,” zaključuje Harris.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.