kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Arheolozi otkrili neobično dobro očuvani srednjovjekovnu oklopnu rukavicu
Znanost

Arheolozi otkrili neobično dobro očuvani srednjovjekovnu oklopnu rukavicu

Ilustracija srednjovjekovne oklopne rukavice.
objavljeno

U sklopu arheoloških iskopavanja provedenih jugoistočno od dvorca Kyburg u kantonu Zürich, došlo je do izuzetnog otkrića: arheolozi su pronašli srednjovjekovnu oklopnu rukavicu iz 14. stoljeća, iznenađujuće dobro očuvanu.

Do danas je u Švicarskoj bilo poznato samo pet takvih rukavica iz 14. stoljeća, ali nijedna nije bila očuvana u stanju usporedivom s ovim najnovijim pronalaskom. Tijekom zimskih mjeseci 2021/22, tim arheologa uspješno je pronašao sve željezne dijelove rukavice. Neke od prstiju rukavice bile su u iznimnom stanju, bez ikakvih tragova korozije, što je stručnjacima omogućilo da uoče brojne detalje vezane uz njenu izradu i dekoraciju. Metalne komponente rukavice originalno su bile pričvršćene za kožne dijelove, a 25 spojenih dijelova pružalo je rukavici značajnu fleksibilnost.

Metalne komponente rukavice.
Metalne komponente rukavice.

Specifično, arheološka iskopavanja odvijala su se na mjestu gdje se gradi nova kuća u selu Kyburg. Tamo je otkriven srednjovjekovni podrum za pohranu tekstila, uništen u požaru u 14. stoljeću. S obzirom na nalaz oko 50 različitih metalnih predmeta, uključujući čekiće, ključeve i vrhove projektila, te same rukavice, pretpostavlja se da je u blizini nekoć radila kovačnica.


Iako još uvijek nije poznato tko je bio vlasnik ove rukavice, kao ni zašto su takvi predmeti rijetko pronađeni, buduća znanstvena istraživanja očekuju se s ciljem pružanja uvida u ove misterije. U međuvremenu, replika ove oklopne rukavice bit će izložena od ožujka ove godine u obližnjem dvorcu Kyburg kao dio stalne postave, uz rekonstruirani ostatak oklopa. Original će biti izložen tijekom tri tjedna u rujnu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.