Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

Amerikanci su planirali 1959. detonirati nuklearku na Mjesecu.

Umjetnikov prikaz nuklearne eksplozije na Mjesecu.

 Projekt nazvan A119, zamišljen je 1959. Godine u američkom odjelu zrakoplovstva u zrakoplovnoj bazi Kirtland u Novom Meksiku. Ideja je bila jednostavna, donijeti nuklearno oružje (1,7+ kilotona TNT-a) na Mjesec i detonirati ga na Mjesečevom terminatoru, području na mjesečevoj površini koje označava dio Mjeseca koji je osvijetljen suncem i dio koji je u vječnoj tami kad se gleda sa Zemlje.

Deklasificirani dokumenti otkrili su da je vlada Sjedinjenih Država imala tajne planove za miniranje Mjeseca; ideja je bila detonirati nuklearnu bombu na mjesečevoj površini, nešto što podsjeća na holivudski akcijski film u kojem naša svemirska sila napada izvanzemaljske posjetitelje na Mjesecu.

Međutim, nije bilo vanzemaljaca i to nije bio film. Bio je to projekt A119, misija pripremljena u početku svemirske utrke između Sovjetskog Saveza i SAD-a. Ideju je zamislio odjel zrakoplovstva Sjedinjenih Država u zrakoplovnoj bazi Kirtland u Novom Meksiku.

Rad s pojedinostima o misiji objavljen je kao izvješće u lipnju 1959. pod naslovom “Studija o mjesečevim istraživačkim letovima“. Studija je otkrila planove za transport nuklearne bombe na Mjesec i eksploziju na mjesečevom terminatoru, području na mjesečevoj površini koje označava dio Mjeseca koji je osvijetljen suncem i dio koji je u vječnoj tami kad se gleda sa Zemlje.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

10 stvari koje biste trebali znati o Svemirskim snagama Sjedinjenih Država

Misija nije bila šala.

Veličina bombe koja bi se koristila u misiji bi bila tolika da bi detonacija bila lako vidljiva golim okom sa Zemlje. To je bilo ponajviše zato što je vojska htjela dodati natrij u bombu, a natrij bi eksploziju učinio još snažnijom.

Projekt A119 bio je više od pukog “znanstvenog eksperimenta”.

Iako bi – vjerojatno pružio – pronicljive podatke koje su znanstvenici mogli iskoristiti, sam projekt više je bio zavjera za prikazivanje velikog oružja “neprijatelju”.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Znanstveni ciljevi projekta A119 bili su detoniranje manjeg nuklearnog uređaja – oko 1,7+ kilotona TNT-a, kako bi se olakšalo proučavanje Mjesečeve geološke građe.

Kao što je objasnio John Greenewald, mlađi, čovjek koji stoji iza Crnog trezora, mrežnog spremišta s oko 2,1 milijuna stranica nekada tajnih dokumenata koji se odnose na NLO-e i druge subjekte, detoniranje nuklearne bombe na Mjesecu bio bi pokaz dominacije, poruka moći koju bi SAD poslale Sovjetskom Savezu, a na kraju i cijelom svijetu.

Srećom, projekt se nikada nije dogodio, vjerojatno zato što su znanstvenici vidjeli da bi takva eksplozija stvorila više štete nego koristi. Malo znanstvenih podataka koje se moglo prikupiti nije vrijedilo rizika. Također, postojao je strah od masovne negativne reakcije javnosti.

Međutim, jedan od najvažnijih razloga zašto se projekt 119 nikada nije dogodio je zbog mogućih implikacija nuklearnih padavina na buduća Mjesečeva istraživanja i kolonizaciju.

Da je nuklearna bomba detonirana na mjesečevoj površini, lunarne misije poput onih planiranih posljednjih mjeseci ne bi bile moguće.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Čudno je da je Sovjetski Savez planirao sličan projekt kojim su planirali prijevoz nuklearne bombe do Mjeseca i detoniranje na površini. Srećom, i ovaj se projekt nikada nije dogodio.

Kodno ime sovjetske lunarne misije bilo je slovo “E.”

E-1 je bila misija dosezanja Mjeseca. E-2 i E-3 sudjeluju u slanju svemirske letjelice na Mjesec, oko njega do udaljene strane, fotografirajući površinu, kako na bližoj tako i na dalekoj strani.

Posljednja faza bila je projekt E-4, u kojem je nuklearni udar trebao biti izveden na mjesečevoj površini kao prikaz vojne moći koju može vidjeti cijeli svijet.

1963.godine izdvojen je Ugovor o djelomičnoj zabrani nuklearnih pokusa, a 1967. Ugovor o ostalom svemiru, sprečavajući buduće istraživanje koncepta detoniranja nuklearnih uređaja na mjesečevoj površini.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pročitaj više

Svemir

Brojni komadi svemirskog stijenja pronađeni su na Zemlji, no postoji li ijedan komad sa Zemlje koji je otkriven negdje drugdje u svemiru? Na Zemlji...

Svemir

Vjeruje se da su sve aktivnosti na Mjesecu prestale prije otprilike 3 milijarde godina: do tada je temperatura njegove unutrašnjosti već pala ispod minimalno...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Plavi mjesec je naziv za fenomen kad se puni Mjesec pojavi dva puta u istom mjesecu zbog neusklađenosti lunarne godine s kalendarskom godinom. Zašto...

Jeste li znali?

James Meador, neovisni istraživač s Kalifornijskog tehnološkog instituta, pronašao je dokaze koji ukazuju na to da dio modula Apolla 11 možda još uvijek kruži...

Astronomija

Znanstvenici predlažu izgradnju opservatorija za hvatanje gravitacijskih valova na Mjesecu. Povratak ‘čovjeka’ na Mjesec mogao bi otvoriti nove prilike za istraživanje svemira. Artemis NASA...

Svemir

Masten Space Systems predložio je novu metodu koja bi trebala omogućiti letjelicama da odrede svoje koordinate na putu prema Mjesecu. Američka tvrtka Masten Space...

Jeste li znali?

Pogledajte što su stručnjaci pronašli kada su analizirali 144 incidenta povezanih sa NLO-ima u posljednjih 15 godina. Svi smo se nadali da će to...

Oglas