Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

Amaterski astronomi primijetili četiri uzastopne detonacije na kometu 29P iza Jupitera

Izvor: Buddy_Nath / Pixabay.com.
Izvor: Buddy_Nath / Pixabay.com.

Krajem prošlog mjeseca, iza Jupitera je primijećeno nekoliko izrazito jakih bljeskova svjetlosti, no ne radi si niti o supernovi, niti o tajanstvenom planetu.

Fenomen se mogao promatrati najjednostavnijim teleskopom

Na svemirskom objektu, imena 29P/Schwassmann–Wachmann, u četiri je različita navrata došlo do eksplozija koje su izbacile dio njegovog materijala u svemir. Komet 29P je najednom postao 250 puta svijetliji nego inače, dovoljno da ga vidimo amaterskim teleskopom iz vlastitih dvorišta što je prilično rijetka pojava.

Astronomi su ostali u čudu jer su prvi put svjedočili ovako snažnoj ‘erupciji’ na ovom kometu.

“Neki ovo nazivaju super eksplozijom” smatra Maria Womack, astrofizičarka pri National Science Foundation-u. “Ovakva eksplozija zahtijeva ogromne količine energije.”

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Postavlja se pitanje, što je izazvalo tako snažnu seriju detonacija? “Nemamo pojma” kaže Dr. Womack. “Zato ovaj slučaj i je tako interesantan.”

Zabilježen snažan bljesak svjetlosti u atmosferi Jupitera

Komet neobičnih karakteristika

Kometi su uglavfnom ledene stijene, porijeklom iz razdoblja kaotičnog rađanja Sunčevog sustava. Sila gravitacije ih s vremena na vrijeme izbaci prema Suncu što nam posljedično olakšava promatranje.

Običnih kometa ima mnogo, no 29P, također poznat kao Schwassmann-Wachmann, prilično je ‘čudna biljka’ iz više razloga, smatra Kacper Wierzchos, astronom sa Sveučilišta u Arizoni.

29p nije jedan od onih kometa koji jure prema Suncu pa se onda duž svoje eliptične orbite vrate duboko u svemir. Ovaj, gotovo 60 kilometara širok stijenjak, vrti se oko Sunca između Saturna i Jupitera što znači da spada pod vrstu svemirskih objekata poznatih kao centauri.

Nastavak teksta je ispod oglasa.
Orbita kometa 29P. Izvor: Wikimedia Commons.

Orbita kometa 29P. Izvor: Wikimedia Commons.

Nepoznat uzrok naglog skoka aktivnosti

Iako se nalazi 900 milijuna kilometara od Sunca, svemirski ledenjak konstantno izbacuje plinove i prašinu, ostavljajući za sobom gusti trag. “Stalno je aktivan i nikad se ne gasi” dodaje Dr. Womack.

Hiperaktivnost je uzrokovana ugljičnim monoksidom kojem su potrebni tek tračci Sunčeve svjetlosti kako bi potpuno ‘poludio’. Prvo nastupa dramatično zagrijavanje, a nakon toga se velike količine plina otpuste u svemir.

No znanstvenici i dalje ne znaju što je točno uzrokovalo tako nagli skok aktivnosti u samo jednom danu.

Žarke eksplozije događaju se nekoliko puta godišnje. “Nijedan drugi komet u Sunčevom sustavu nema taj intezitet i učestalost” tvrdi Dr. Wierzchos. No prije nekoliko tjedana, komet je nadmašio samog sebe sa čak četiri uzastopne eksplozije.

Amaterski astronomi diljem svijeta, svjedočili su ovom neobičnom fenomenu, objašnjava Richard Miles, direktor odjela za asteroide i daleke planete pri British Astronomical Association-u.

Bljesak na 29P-u. Izvor: Martin Mobberley / Skyandtelescope.org.

Bljesak na 29P-u. Izvor: Martin Mobberley / Skyandtelescope.org.

Je li uzrok kriovulkanizam?

Moguće je da komet sadrži određen kemijske spojeve s tendencijom eksplozivnog isparavanja, no Dr. Wierzchos smatra da za prašnjava erupcije čak i nije potrebna eksplozija ugljičnog monoksida.

Dr. Miles dodaje kako bi ove eksplozije mogle biti posljedica kriovulkanizma. Sunčeve zrake zagrijavaju površinu ispod koje se nalazi kriomagma. Kada ‘ljuska’ pukne, kriomagma dolazi u dodir sa svemirskim vakuumom. Ugljični monoksid tada potiskuje materijal duboko u svemir.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prema podacima iz prošlosti, očigledno je da su eksplozije učestalije kada se 29P približi Suncu, no ostaje nejasno zašto je onda sada došlo do super-erupcije?

Štogod bio uzrok, 29P ostat će enigmom te laboratorijem za proučavanje sastava i ponašanja svemirskog stijenja u Sunčevom sustavu, objašnjava Dr. Womack. “Uvijek su puni iznenađenja.”

Veliki asteroid potpuno je uništio drevni grad na Bliskom istoku, postavši tako osnovom za priču o Sodomi

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Podvodni internetski kablovi diljem Zemlje, mogli bi pretrpiti velika oštećenja tijekom jedne od budućih solarnih oluja, tvrdi novo istraživanje. Popravak štete mogao bi trajati...

Svemir

Kappa 1 Ceti nevjerojatno je slična Suncu. Prema mjerilima zvijezda, Sunce je sada “umjereno punašna zvijezda na svom vrhuncu”. No kako bi temeljito razumjeli...

Jeste li znali?

Kada govorimo o rizicima koje predstavljaju vulkani, jednadžba se čini jednostavnom: što je veća potencijalna erupcija, to će biti veće posljedice za dobrobit čovječanstva....

Svemir

Zvijezde srednjih godina, starosti otprilike kao naše Sunce, mogu doživjeti svojevrsnu ‘krizu srednjih godina’ koju prate dramatični prekidi u njihovim aktivnostima i brzinama rotacije,...

Svemir

Astronomi su otkrili bijelog patuljka s neviđenim karakteristikama. To je istovremeno najmanji i najmasivniji bijeli patuljak koji su astronomi ikad promatrali. Astronomi u objektu...

Svemir

Ovo je prvo gotovo cjelovito mapiranje heliopauze. Na temelju podataka svemirske letjelice IBEX, astrofizičari su uspjeli stvoriti trodimenzionalnu kartu vanjske granice heliosfere. Koristili su...

Astronomija

Da biste je vidjeli u potpunosti, morate živjeti u američkom uskom pojasu ili u središnjoj te istočnoj Kanadi. Sjeverni i istočni dio Sjeverne Amerike...

Astronomija

Sunce je ‘eruptiralo’ značajnom aktivnošću u posljednjih tjedan dana.  Sunce je oživjelo izbacujući nove baklje i višestruke koronalne mase. Američki Centar za predviđanje svemirskog...

Oglas