kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Amaterski astronomi primijetili četiri uzastopne detonacije na kometu 29P iza Jupitera
Astronomija

Amaterski astronomi primijetili četiri uzastopne detonacije na kometu 29P iza Jupitera

Izvor: Buddy_Nath / Pixabay.com.
objavljeno

Krajem prošlog mjeseca, iza Jupitera je primijećeno nekoliko izrazito jakih bljeskova svjetlosti, no ne radi si niti o supernovi, niti o tajanstvenom planetu.

Fenomen se mogao promatrati najjednostavnijim teleskopom

Na svemirskom objektu, imena 29P/Schwassmann–Wachmann, u četiri je različita navrata došlo do eksplozija koje su izbacile dio njegovog materijala u svemir. Komet 29P je najednom postao 250 puta svijetliji nego inače, dovoljno da ga vidimo amaterskim teleskopom iz vlastitih dvorišta što je prilično rijetka pojava.

Astronomi su ostali u čudu jer su prvi put svjedočili ovako snažnoj ‘erupciji’ na ovom kometu.

“Neki ovo nazivaju super eksplozijom” smatra Maria Womack, astrofizičarka pri National Science Foundation-u. “Ovakva eksplozija zahtijeva ogromne količine energije.”

Postavlja se pitanje, što je izazvalo tako snažnu seriju detonacija? “Nemamo pojma” kaže Dr. Womack. “Zato ovaj slučaj i je tako interesantan.”

https://kozmos.hr/4479-2/

Komet neobičnih karakteristika

Kometi su uglavfnom ledene stijene, porijeklom iz razdoblja kaotičnog rađanja Sunčevog sustava. Sila gravitacije ih s vremena na vrijeme izbaci prema Suncu što nam posljedično olakšava promatranje.


Običnih kometa ima mnogo, no 29P, također poznat kao Schwassmann-Wachmann, prilično je ‘čudna biljka’ iz više razloga, smatra Kacper Wierzchos, astronom sa Sveučilišta u Arizoni.

29p nije jedan od onih kometa koji jure prema Suncu pa se onda duž svoje eliptične orbite vrate duboko u svemir. Ovaj, gotovo 60 kilometara širok stijenjak, vrti se oko Sunca između Saturna i Jupitera što znači da spada pod vrstu svemirskih objekata poznatih kao centauri.

Orbita kometa 29P. Izvor: Wikimedia Commons.
Orbita kometa 29P. Izvor: Wikimedia Commons.

Nepoznat uzrok naglog skoka aktivnosti

Iako se nalazi 900 milijuna kilometara od Sunca, svemirski ledenjak konstantno izbacuje plinove i prašinu, ostavljajući za sobom gusti trag. “Stalno je aktivan i nikad se ne gasi” dodaje Dr. Womack.

Hiperaktivnost je uzrokovana ugljičnim monoksidom kojem su potrebni tek tračci Sunčeve svjetlosti kako bi potpuno ‘poludio’. Prvo nastupa dramatično zagrijavanje, a nakon toga se velike količine plina otpuste u svemir.

No znanstvenici i dalje ne znaju što je točno uzrokovalo tako nagli skok aktivnosti u samo jednom danu.

Žarke eksplozije događaju se nekoliko puta godišnje. “Nijedan drugi komet u Sunčevom sustavu nema taj intezitet i učestalost” tvrdi Dr. Wierzchos. No prije nekoliko tjedana, komet je nadmašio samog sebe sa čak četiri uzastopne eksplozije.

Amaterski astronomi diljem svijeta, svjedočili su ovom neobičnom fenomenu, objašnjava Richard Miles, direktor odjela za asteroide i daleke planete pri British Astronomical Association-u.

Bljesak na 29P-u. Izvor: Martin Mobberley / Skyandtelescope.org.
Bljesak na 29P-u. Izvor: Martin Mobberley / Skyandtelescope.org.

Je li uzrok kriovulkanizam?

Moguće je da komet sadrži određen kemijske spojeve s tendencijom eksplozivnog isparavanja, no Dr. Wierzchos smatra da za prašnjava erupcije čak i nije potrebna eksplozija ugljičnog monoksida.

Dr. Miles dodaje kako bi ove eksplozije mogle biti posljedica kriovulkanizma. Sunčeve zrake zagrijavaju površinu ispod koje se nalazi kriomagma. Kada ‘ljuska’ pukne, kriomagma dolazi u dodir sa svemirskim vakuumom. Ugljični monoksid tada potiskuje materijal duboko u svemir.


Prema podacima iz prošlosti, očigledno je da su eksplozije učestalije kada se 29P približi Suncu, no ostaje nejasno zašto je onda sada došlo do super-erupcije?

Štogod bio uzrok, 29P ostat će enigmom te laboratorijem za proučavanje sastava i ponašanja svemirskog stijenja u Sunčevom sustavu, objašnjava Dr. Womack. “Uvijek su puni iznenađenja.”

https://kozmos.hr/veliki-asteroid-potpuno-je-unistio-drevni-grad-na-bliskom-istoku-postavsi-osnovom-za-pricu-o-sodomi/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.