kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici su primijetili promjene na Jupiterovoj Velikoj crvenoj pjegi
Svemir

Znanstvenici su primijetili promjene na Jupiterovoj Velikoj crvenoj pjegi

Velika crvena pjega na Jupiteru. Izvor: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/ Gerald Eichstädt /Seán Doran © CC NC SA.
objavljeno

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena. 

Vjetrovi na Velikoj crvenoj pjegi pušu brzinom od preko 400 km / h

NASA-in i ESA-in svemirski teleskop Hubble već dugi niz godina, pomno nadgleda Jupiterovu Veliku crvenu pjegu. Radi se o gigantskoj oluji, mnogo puta većoj od naše Zemlje, koja traje preko 150 godina i ne prestaje biti predmetom mnogih polemika.

Usporedba Zemlje i Velike crvene pjege na Jupiteru. Izvor: Wikimedia commons.
Usporedba Zemlje i Velike crvene pjege na Jupiteru. Izvor: Wikimedia commons.

Podaci s Hubblea govore kako su prosječne brzine olujnih vjetrova pri Crvenoj pjegi, sve više i više. Između 2009. i 2020., vjetrovi na rubovima oluje ubrzali su za preko 8% što znači da su puhali brzinom većom od 400 km/h, prema NASA-i.

Do ovih opažanja ne bismo mogli doći bez desetljeća praćenja podataka

“S obzirom da nismo u mogućnosti poslati avion koji bi bio u stanju ‘loviti’ gigantske oluje na Jupiteru, ne možemo se baviti kontinuiranim mjerenjem vjetrova na licu mjesta.” izjavila je Amy Simon, znanstvenica iz NASA-inog centra za svemirske letove Goddard, koja se bavi proučavanjem oluje. “Hubble je jedini svemirski teleskop koji posjeduje zadovoljavajući vremenski okvir te prostornu i vizualnu rezoluciju koja nam pomaže da promatramo i detaljno zabilježimo Jupiterove vjetrove.”


Rezolucija, izvanredna u svakom smislu, dopušta istraživačima da mjere razlike u brzinama Jupiterovih vjetra manje od 1,6 km / h. “Govorimo o tako maloj promjeni da u slučaju izostanka preko jedanaest godina Hubbleovih podataka, jednostavno ne bismo bili u prilici znati da se to uopće dogodilo”, izjavila je Simon. “Sa svemirskim teleskopom Hubble imamo odgovarajuću preciznost koja nam je potrebna kako bismo mogli uočiti trend.”

U donjem lijevom kutu možemo vidjeti Jupiterovu Veliku crvenu pjegu. Izvor Wikimedia Commons.
U donjem lijevom kutu možemo vidjeti Jupiterovu Veliku crvenu pjegu. Izvor Wikimedia Commons.

Uzrok ubrzanja vjetra i dalje nije poznat

Usprkos tome što posjedujemo prilično detaljne zapise, i dalje nismo o mogućnosti znati dosta stvari vezanih uz Veliku crvenu pjegu. Teško je odrediti točan uzrok povećanja brzine vjetra ondje. Hubble, nažalost, nije u stanju vidjeti kroz oluju i pri tom zaviriti na Jupiterovo dno, objašnjava Michael Wong sa Sveučilišta u Kaliforniji, Berkley, koji je vodio istraživanje.

“Sve što je ispod gornjeg sloja oblaka, u podacima se naprosto ne može vidjeti”, tvrdi Wong. “Ipak, podatak o brzini vjetra je zanimljiv i mogao bi nam pomoći u razumijevanju što uzrokuje Veliku crvenu pjegu te kako ona održava energiju”, dodaje Wong.

https://kozmos.hr/4479-2/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:Anonymus (Unknown), JUPITER’S GREAT RED SPOT IS CHANGING, NASA SAYS, THE WINDS ARE STARTING TO PICK UP SPEED, Futurism.com (pristupljeno 29. rujna 2021.)

Jenner L. (28. rujna 2021.) Hubble Shows Winds in Jupiter’s Great Red Spot Are Speeding Up, Nasa.gov (pristupljeno 29. rujna 2021.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.