kozmos.hr
Jeste li znali?

Nevjerojatna znanstvena dilema: imaju li izvanzemaljci svijest?

Nevjerojatna znanstvena dilema imaju li izvanzemaljci svijest
objavljeno

Svijest se u svojoj najjednostavnijoj definiciji opisuje kao sposobnost prepoznavanja unutarnjeg i vanjskog postojanja. No, po mom mišljenju, to je previše pojednostavljen opis. Njena priroda bila je predmet analiza, rasprava i redefiniranja tisućljećima, od strane filozofa, znanstvenika i teologa, a rasprava traje i danas. Ono što se promijenilo jest da su suvremeni znanstvenici, istražujući golema prostranstva kozmosa, proširili pitanje “Što je svijest?” na cijeli svemir. A to definiciju čini još složenijom—no to nužno nije loša stvar.

Pitanje mogu li izvanzemaljski oblici života posjedovati svijest sličnu ljudskoj dugo je fasciniralo znanstvenike i filozofe. No, kako bi ta svijest mogla izgledati? Mogu li izvanzemaljci doživjeti emocije poput ljubavi, empatije, straha ili ljutnje? Ova misterija spaja znanstvenu fantastiku i najnovija istraživanja neuroznanosti.

Prema pisanju Popular Mechanicsa, u popularnoj kulturi prikazi izvanzemaljskog života kreću se od logičnog i bezosjećajnog Spocka do toplog i dobronamjernog E.T.-a. Ove fikcionalne interpretacije odražavaju duboku ljudsku želju da, ako ikad sretnemo inteligentna bića izvan Zemlje, ona posjeduju umove slične našima – svjesne, sposobne razumjeti i možda čak komunicirati s nama. No, koliko je to realno? Ako pronađemo dokaze o izvanzemaljcima u našem Sunčevom sustavu, hoće li oni biti biološki entiteti? S obzirom na izazove svemirskih putovanja, koliko je uopće vjerojatno da biološki organizmi mogu prijeći goleme udaljenosti?


Panpsihizam: svijest skrivena u kozmosu?

Christof Koch, vodeći neuroznanstvenik u području svijesti, smatra da je izvanzemaljska svijest ne samo moguća, već i vjerojatna. “Svaki složeni sustav, bio on evoluirao na Zemlji ili drugdje, mogao bi biti svjestan,” izjavio je za Popular Mechanics. Još intrigantnije pitanje je kako bi se ta svijest mogla manifestirati – bi li uključivala emocije, samosvijest ili nešto posve drugačije od ljudskog iskustva?

Kako bi odgovorio na ova pitanja, Koch ukazuje na panpsihizam, drevnu filozofiju koja svijest vidi kao temeljnu značajku svemira. Poput gravitacije ili elektromagnetizma, svijest, prema ovoj teoriji, postoji posvuda, čak i na najneočekivanijim mjestima. Ova ideja, koja potječe još iz vremena grčkih filozofa poput Thalesa i Platona, ponovno je došla u fokus kako moderna znanost pokušava objasniti svijest. Umjesto da je promatra kao nusprodukt fizičkih procesa, panpsihizam preokreće pitanje: što ako je svijest osnovni gradivni element svemira?

Koch sugerira da prihvaćanje ove teorije može pomoći u rješavanju “teškog problema svijesti” – kako fizička struktura mozga, sastavljena od neurona, može stvoriti subjektivna iskustva. Ovakav pristup zahtijeva odmak od 400 godina starog znanstvenog razmišljanja, koje je uglavnom zanemarivalo koncepte poput panpsihizma. Najbolji način za istražiti ove ideje? Zamišljanje izvanzemaljske svijesti, koliko god to bizarno zvučalo.

Izvanzemaljska svijest: nešto izvan ljudskog poimanja?

Teoretski fizičar i kozmolog Paul Davies smatra da bi izvanzemaljska svijest mogla funkcionirati po načelima koja mi ne možemo ni zamisliti, što bi komunikaciju s njima činilo izrazito izazovnom. Prema njegovom mišljenju, njihovo postojanje moglo bi biti toliko različito da bi ih jedva mogli prepoznati kao inteligentna bića.

Kad zamišljamo izvanzemaljski život, često pomišljamo na živa bića. Mnogi vjeruju da su izvanzemaljci već posjetili Zemlju, dok neki smatraju da su u kontaktu s ljudskom vrstom već tisućama godina. No, ja imam drugačiji stav. Vjerujem da, ako izvanzemaljski život ikada stigne do našeg planeta, neće biti biološke prirode. Umjesto toga, vjerojatno ćemo naići na sonde ili potpuno autonomne svemirske letjelice opremljene naprednom umjetnom inteligencijom. Ta umjetna inteligencija mogla bi biti toliko sofisticirana da posjeduje oblik samosvijesti ili svijesti.


Neki istraživači, poput kognitivne znanstvenice Susan Schneider, smatraju da su napredne civilizacije mogle napustiti biološke oblike života. Ja se slažem. Umjesto organskog mozga, ta bića bi mogla koristiti umjetnu inteligenciju, što bi revolucioniralo način na koji razmišljamo o svijesti. Zamislite inteligenciju bez tijela ili fizičkog oblika, koja postoji kao čista misao ili energija.

Postoje i daljnje spekulacije. Filozof Philip Goff sa Sveučilišta Durham razmatra mogućnost postojanja ‘plinovitih oblika’ svijesti. Iako se ove ideje čine nevjerojatnima, Goff smatra da bi matematika mogla biti univerzalni jezik za komunikaciju s takvim bićima. Panpsihizam, kako je objasnio za Popular Mechanics, ne isključuje mogućnost telepatije ili drugih oblika komunikacije koji nadilaze fizička ograničenja.

Neki stručnjaci idu korak dalje. Dean Radin, znanstvenik iz Instituta za noetičke znanosti, vjeruje da bi psi fenomeni – telepatija, predviđanje budućnosti ili psihokineza – mogli ponuditi trag za razumijevanje izvanzemaljske svijesti. Ovi fenomeni, koje mainstream znanost trenutno ne može objasniti, mogli bi biti dio šire stvarnosti koju panpsihizam nastoji obuhvatiti. Ako su psi fenomeni stvarni, mogli bi ukazivati na to da svijest nije vezana uz fizički mozak, već je nešto mnogo veće nego što trenutačno razumijemo.

Podijeljena znanstvena zajednica

Usprkos ovim intrigantnim teorijama, mnogi stručnjaci ostaju skeptični. Seth Shostak, viši astronom u Institutu SETI, smatra da je svijest jednostavno evolucijska prilagodba koja pomaže organizmima preživjeti. Prema Shostaku, inteligencija zahtijeva strukturirane sustave poput mozga, koji možda nisu česti u svemiru. “Čut ćete samo od onih koji mogu izgraditi radioodašiljač,” kaže Shostak, sugerirajući da su uistinu inteligentna bića ona koja su razvila tehnologiju.

Ali što ako postoje drugi oblici inteligencije koje jednostavno ne možemo prepoznati? Može li postojati život čija svijest ne odgovara našim trenutnim shvaćanjima inteligencije ili komunikacije? Kako nastavljamo potragu za izvanzemaljskim životom, pitanje izvanzemaljske svijesti ostaje otvoreno. Hoćemo li otkriti bića koja razmišljaju slično nama ili ćemo naići na potpuno nove oblike svijesti, naša istraživanja svijesti – i ljudske i izvanzemaljske – mogla bi zauvijek promijeniti način na koji razumijemo svoje mjesto u svemiru.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.