kozmos.hr
Znanost

2023: Godina kada su NLO-i obilježili SAD kao nikada prije

objavljeno

Tijekom 2023. godine, tema NLO-a (sada UAP ili Unidentified Aerial Phenomena) došla je do šireg fokusa javnosti i vlasti u Washingtonu, DC, privlačeći sve veći interes i uključivanje vlade. Unatoč napretku prema većoj transparentnosti i institucionalnom priznavanju fenomena, okolnosti oko NLO-a ostaju zavijene velom tajne i senzacionalizma, naglašavajući kontinuirani kontrast između težnje za otkrivanjem istine i perzistentne misterije koja okružuje ove anomalije.


Za pratitelje fenomena anomalnih letećih objekata, ova godina ostat će upamćena po “dolasku NLO-a u glavni grad SAD-a,” ali bez dramatičnih scena slijetanja ili lebdenja iznad Bijele kuće kao što možemo vidjeti u filmovima. Umjesto toga, događaji su bili usmjereni na formiranje novih birokratskih tijela, stvaranje vladinih web-stranica, razmatranje zakonodavnih prijedloga i niz održanih saslušanja.

Kao prenosi space.com, u zajednici najaktivnijoj na društvenim mrežama, mnogi su očekivali da će 2023. godina donijeti otkrivanje istine o NLO-ima, gdje bi se američka vlada konačno suočila s navodima o pokrivanju postojanja naprednih, neobjašnjivih letjelica i njihovih mogućih posada. No, unatoč brojnim senzacionalnim izjavama, konkretan dokaz ostao je nedostižan.


Sve je započelo 12. siječnja, kada je Pentagonov Ured direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavio “Godišnje izvješće o neidentificiranim zračnim fenomenima za 2022.”, koje je obuhvaćalo preko 500 izvještaja o neidentificiranim letećim objektima. Izvješće je analiziralo prikupljene podatke, ali je malo njih pružilo konkretnije zaključke, ostavljajući mnoge fenomene nekarakteriziranim i potrebama daljnje analize.

Interes je dodatno rasplamsan kada je u veljači neobičan objekt primijećen nad Montanom – veliki balon visoke nadmorske visine, ispostavilo se, bio je kineski. Incident je potaknuo međunarodnu polemiku, dovodeći do izvinjenja kineskog Ministarstva vanjskih poslova. Slijedili su ga slični događaji, s nekoliko objekata oborenih iznad Sjeverne Amerike.

Situacija se dodatno zakomplicirala kada su mediji izvještavali o prethodnim nezapaženim ulascima sličnih balona u američki zračni prostor. To je potaknulo Pentagon i obavještajne agencije da pojačaju napore u identifikaciji i klasifikaciji tih incidenata, neke od njih preklasificiravši kao špijunske aktivnosti.

Nadalje, proljeće je donijelo prvo javno svjedočenje direktora AARO-a, gdje je naglašeno da dokazi o izvanzemaljskoj aktivnosti ili tehnologiji ostaju neuhvatljivi. Naprotiv, većina UAP-a pokazala je obične karakteristike poznatih objekata ili prirodnih pojava.

NASA je također doprinijela raspravi, održavši javni sastanak svoje studijske skupine za UAP, ističući potrebu za znanstveno utemeljenim pristupom u kategorizaciji fenomena. Unatoč raznim predloženim metodama, tim je zaključio da bez robusnijih podataka, UAP ostaju misterij.

Tijekom godine, zakonodavne inicijative poput Schumer-Rounds amandmana tražile su veću transparentnost i objavu vladinih zapisa o UAP-ima. Međutim, kritičari su izrazili razočaranje nad konačnim rezultatom, smatrajući ga nedostatnim u odnosu na originalne ambicije.

Iako je godina završila bez dramatičnog otkrića, interes i nastojanja za razumijevanjem fenomena NLO-a i dalje traju. Mnogi zagovornici istine o NLO-ima uvjereni su da je potraga tek na početku, a njihova nada za budućnost ostaje usmjerena na otkrivanje neotkrivenog.

Sve ove aktivnosti samo su najnovija poglavlja u dugoj povijesti istraživanja i spekulacija o NLO-ima od strane američke vlade, ostavljajući javnost u iščekivanju daljnjih razvoja događaja i možda, jednog dana, konačnog otkrića.

Top priče o NLO-ima za 2022 godinu možete pronaći ovdje.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.