kozmos.hr
Jeste li znali?

Zemljino atmosfersko zagađenje moglo bi nas otkriti vanzemaljskim civilizacijama

izvanzemaljska-civilizacija-traženje-života
objavljeno

Daleke vanzemaljske civilizacije, tražeći život u svemiru, mogle bi vidjeti kako je Zemlja naseljena promatrajući onečišćenje zraka našeg planeta.

Lov na vanzemaljski život nikada prije nije bio toliko važan za čovječanstvo. To je vjerojatno zato što imamo tehnologije koje nam omogućavaju da zavirimo dublje u svemir kao nikada prije.

Do danas smo otkrili – potvrđenih – 4341 egzoplaneta i  5742 kandidata koji čekaju potvrdu u ukupno 3216 sustava zvijezda. Čini se da se brojevi povećavaju iz dana u dan.

Život, ako postoji, mogao bi nastaniti jedan od ovih svjetova. Neki od najbližih do danas otkrivenih egzoplaneta su oni na Alfa i Proksima Centauri. Proxima Centaura B potencijalno je nastanjiv svijet u kojem bi se mogao razvijati život kakav poznajemo. Ovaj svijet kruži oko svoje zvijezde – crvenog patuljka – u takozvanoj naseljivoj zoni, području u prostoru oko zvijezde u kojem voda može postojati u tekućem stanju.


Vjerujem da život definitivno postoji negdje u kozmosu i postoje dobre šanse da bi mogao postojati – u smislu kozmičkih razmjera – nedaleko od Zemlje.

izvanzemaljska-civilizacija
Ilustracija izvanzemaljske civilizacija. Izvor: Shutterstock

Ako bi se ovaj život razvio u stupnju sličnom onome današnje naše civilizacije, to bi značilo da, baš kao i mi, ti “vanzemaljci” vjerojatno pretražuju svemir kako bi našli druge planete  poput njihovog, nadajući se da će pronaći naseljene planete .

Ali kako možemo znati i kako oni mogu znati da je neki planet naseljen?

Prema radu, odgovor je zagađenje. Konkretno zagađenje atmosfere u obliku dušikovog dioksida.

Kako bi onečišćenje moglo otkriti vanzemaljske civilizacije

Ako bi se napredna vanzemaljska civilizacija razvila na obližnjem sustavu zvijezda, koristeći našu trenutnu tehnologiju, možda bismo je mogli otkriti promatrajući potencijalno zagađenje zraka.

Kao što je otkriveno u studiji koju financira NASA, promatrajući prisutnost dušikovog dioksida (NO2), koji se na Zemlji proizvodi izgaranjem fosilnih goriva, mogli bismo uočiti izvanzemaljce na obližnjim sustavima.

Međutim, moramo uzeti u obzir da se taj plin može proizvoditi i u prirodi. Na Zemlji NO2 proizvode neindustrijski izvori poput biologije, munje, pa čak i vulkana.

“Na Zemlji se većina dušikovog dioksida emitira iz ljudske aktivnosti – procesa izgaranja kao što su emisije vozila i elektrane na fosilno gorivo”, objasnio je Ravi Kopparapu iz NASA-inog svemirskog letačkog centra Goddard u Greenbeltu u saveznoj državi Maryland.

“U nižim slojevima atmosfere (oko 10 do 15 kilometara ili oko 6,2 do 9,3 milje) dominira NO2 iz ljudskih aktivnosti u usporedbi s ne-ljudskim izvorima. Stoga bi promatranje NO2 na naseljenom planetu moglo potencijalno ukazivati na prisutnost industrijalizirane civilizacije. ”

Zagađenje dušikovim dioksidom(NO2). Izvor: ESA

Kopparapu je vodeći autor rada o ovom istraživanju koji je prihvatio Astrophysical Journal i objavio kao pretprint na arXiv-u. Rad još nije recenziran.

Drugim riječima, ono što novo istraživanje predlaže jest da bi astronomi trebali razmotriti prisutnost NO2 kao potencijalni znak tehnologije na obližnjim egzoplanetima.


Kao što je objašnjeno u novoj studiji, mogući pokazatelji života ili bioznakovi mogli bi biti kombinacija plinova poput kisika i metana u atmosferi egzoplaneta. Slično tome, znak tehnologije na egzoplanetu – tehnoznak – moglo bi se smatrati onečišćenjem ovdje na Zemlji: prisutnost plina koji se oslobađa kao nusproizvod široko rasprostranjenog industrijskog procesa NO2.

Slično tome, napredne vanzemaljske civilizacije nastanjene u obližnjim zvjezdanim sustavima mogle bi koristiti svoje teleskope i tehnologiju za pretragu njihovih egzoplaneta. Ako uoče Zemlju, mogli bi uočiti zagađenje zraka u atmosferi našeg planeta i zaključiti da tamo vjerojatno postoji napredni život.

Da bi znali postoji li NO2 na planetu umjetno ili prirodno, astronomi bi trebali analizirati količinu plina prisutnog u atmosferi. Na primjer, na Zemlji je “oko 76 posto emisije NO2 posljedica industrijske aktivnosti”, objasnila je Giada Arney iz NASA-e Goddard, koautorica rada.

Zagađenje Zemlje je uočljivo civilizaciji udaljenoj 30 svjetlosnih godina

Istraživači objašnjavaju da atmosferski NO2 snažno apsorbira određene boje (valne duljine) vidljive svjetlosti, što se može otkriti promatranjem svjetlosti koja se reflektira od egzoplanete dok kruži oko svoje zvijezde. To već činimo kada gledamo egzoplanete širom kozmosa.

Novo istraživanje otkrilo je da bi za planet sličan Zemlji koji kruži oko zvijezde slične Suncu, mogla biti otkrivena vanzemaljska civilizacija koja proizvodi jednaku količinu NO2 kao i naša na udaljenosti od oko 30 svjetlosnih godina, uz oko 400 sati promatranja teleskopima koji metu promatraju na vidljivim valim duljinama.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

– t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.