kozmos.hr
Astronomija

Započela radionica astrofotografije u AD Korenica, evo prvih dojmova

objavljeno

Radionica astrofotografije trodnevni je događaj koji se održava ovaj vikend u Korenici. Radionica osim samog učenja fotografiranja noćnog neba i popratne obrade fotografija, obuhvaća i zanimljiva predavanja o promatranjima noćnog neba.

AD Korenica jedno je od najrenomiranijih astronomskih društava u Hrvatskoj, koje već niz godina održava razne radionice i škole u kojima pokušava prostranstva svemira približiti zaljubljenicima u tamna bespuća. Njihovi događaji su uvijek do kraja popunjeni, te sve svi sudionici vraćaju puni novog znanja i dojmova.

Ove godine također je bio prisutan veliki interest za radionice, te su kapaciteti popunjeni puno prije službenog zatvaranja prijava. Ovakav interes ne čudi s obzirom na na kvalitetu rada samog društva, ali i njegovih vrijednih članova koja svoja znanja svesrdno dijele s drugima. Također, prošla korona godina onemogućavala je normalno održavanje radionica, te se s jednogodišnjom pauzom interes za ovakva događanja dodatno povećao.

Ovogodišnja radionica započela je predavanjem poznatog hrvatskog astrofotografa i astronomskog entuzijasta Borisa Štromara. Naslov prvog predavanja bilo je “Jednostavna astrofotografija” u kojem su objašnjeni principi kvalitetnog fotografiranja noćnog neba i spomenuti su osnovni postulati obrade astrofotografija.

Boris Štromar proveo je sudionike kroz cijelu pripremu i proces astronomskog fotografiranja, od određivanja položaja zvijezda, stvari i situacija na koje se treba obratiti posebna pažnja,te objasnio koja je oprema najprikladnija za ovakvu vrstu fotografije. Također, objasnio je razliku između originalnih astrofotogafija, i onih koje su dorađene na umjetan način u raznim programima. Predavanje je odrađeno u opuštenom i interaktivnom okruženju, gdje su sudionici imali razna pitanja i stekli puno dojmova.

Prvo predavanje ovogodišnje radionice astrofotografije. Autor: Šime Barešić

Nakon toga uslijedilo je predavanje Ogrena Variole “Svemirske priče- zgode i nezgode iz astronautskih misija”. Ogren Variola poznati je hrvatski geograf, te vrsni poznavatelj svemira i svemirskih putovanja. U svojem predavanju govorio je, između ostalog, o Apollo programu, astronautskoj opremi i pojedinim zanimljivostima iz života astronauta, kao što je priča o Pete Conradu.

Radionice se nastavljaju i danas, gdje je prvo u planu učenje i rad u programima za obradu fotografija (Sequator, StarStaX, Startrails), te je u večernjim satima predavanje mladog astrofotografa Marina Pittona pod nazivom ”Nađi svoje mjesto pod zvijezdama”. Marin je inače i autor na našem portalu, te njegove uratke možete pogledati ovdje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube