kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Video: NASA-ina letjelica DART zabila se u asteroid Dimorphos
Svemir

Video: NASA-ina letjelica DART zabila se u asteroid Dimorphos

Asteroid Dimorphos. Izvor: Curiosmos.com / Nasa.gov.
objavljeno

Na videozapisu možemo promatrati kako se NASA-ina svemirska letjelica DART približava sustavu asteroida i na kraju udara o asteroid Dimorphos pri brzini od oko 22.530 kilometara na sat.

Misija DART uspješno pogodila svoj cilj

NASA-ina letjelica za testiranje dvostrukog asteroidnog preusmjeravanja (DART) uspješno je pogodila svoj cilj 26. rujna, deset mjeseci nakon polijetanja u svemir. Bio je to prvi NASA-in pokušaj pomicanja asteroida. Kontrola misije u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Johns Hopkins (APL) u Laurelu, Maryland jutros je objavila uspješan udar letjelice DART u svemirsku stijenu. Utjecaj DART-a na Dimorphos dio je NASA-ine sveukupne planetarne obrambene strategije koja predstavlja tehnike ublažavanja i zaštite Zemlje od potencijalnog udara asteroida ili kometa.

“DART predstavlja veliko postignuće za planetarnu obranu, ali također i misiju jedinstva u korist cijelog čovječanstva”, kazao je NASA-in administrator Bill Nelson. “Dok NASA proučava svemir i naš matični planet, mi radimo i na zaštiti našeg zajedničkog doma. Ova međunarodna suradnja pretvorila je znanstvenu fantastiku u znanstvenu činjenicu, demonstrirajući jedan od načina zaštite Zemlje.”


Sekvenca koja prikazuje udar DART-a u asteroid. Izvor: Nasa.gov.

Asteroidi Dimporphos i Didymos

DART je ciljao na mali asteroid Dimorphos, čiji je promjer iznosio približno 160 metara. Oko njega kruži  asteroid imena Didymos, širok preko 780 metara. Što se Zemlje tiče, nijedan asteroid nije predstavljao stvarnu prijetnju. NASA-ina jednosmjerna misija pokazala je da je moguće upravljati svemirskom letjelicom na način da se sudari s asteroidom i time skrene njegovu putanju. Ovo se postiže korištenjem tehnike tzv. kinetičkog udara.

Istraživački tim planira koristiti zemaljske teleskope za promatranje dvaju asteroide kako bi potvrdili da je utjecaj DART-a izmijenio Dimorphosovu orbitu oko Didymosa. Kao rezultat udara, Dimorphosova orbita trebala bi biti kraća za oko 10 minuta ili 1% u odnosu na ranije. Jedan od primarnih ciljeva testa je precizno izmjeriti količinu otklona koji je prouzrokovan na asteroidu.

Veliko postignuće

Zamjenik suradnika administratora Uprave za znanstvene misije NASA-e, Thomas Zurbuchen, rekao je da je planetarna obrana međunarodni napor koji je utjecao na sve na Zemlji. “Sada možemo precizno usmjeriti svemirsku letjelicu kako bi udarila malo tijelo u svemiru. Samo mala promjena u njenoj brzini je sve što nam treba da napravimo značajnu razliku u putanji asteroida.”

Kao rezultat Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation (DRACO) i SMART Nav algoritama koji rade u sprezi sa sustavima za navođenje, navigaciju i kontrolu svemirske letjelice, DART je uspio identificirati dva asteroida, ciljajući na onaj manji. Zahvaljujući ovim sustavima, letjelica je vođena posljednjih 90.000 kilometara prije nego što je udarila u Dimorphos brzinom od oko 22.530 kilometara na sat, usporavajući time orbitu asteroida. Nekoliko sekundi prije udara DRACO-a, svemirska letjelica je izbliza snimila Dimorphosovu površinu.

Komponenta CubeSat Talijanske svemirske agencije, nazvana LICIACube, puštena je s DART-ove svemirske letjelice petnaest dana prije udara kako bi snimila pogodak i rezultirajući oblak prašine. Istraživači će moći identificirati učinke kinetičkog udara na otklon asteroida kombiniranjem slika LICIACubea s onima koje je dao DRACO. Budući da LICIACube nema veliku antenu, njegove će se slike jedna po jedna polako slati na Zemlju.


Obrana Zemlje od asteroida

Prema Lindleyju Johnsonu, NASA-inom službeniku za planetarnu obranu, uspjeh DART-a predstavlja ključno sredstvo za zaštitu Zemlje od mogućeg razornog udara asteroida. “Ovo pokazuje da više nismo nemoćni u sprječavanju ove vrste prirodne katastrofe. Zajedno s poboljšanim mogućnostima za brzo pronalaženje drugih opasnih asteroida naše sljedeće misije Planetarne obrane, Near-Earth Object (NEO) Surveyor, DART-ov nasljednik mogao bi nam doslovno omogućiti da spasimo Zemlju ako će to biti potrebno.”

Svjetski tim astronoma koristio je desetke teleskopa za promatranje para asteroida koji je samo 11,27 milijuna kilometara udaljen od Zemlje. U nadolazećim tjednima, istraživači će pomno promatrati i precizno mjeriti Dimorphosovu orbitalnu promjenu kako bi odredili razinu učinkovitosti DART-a. Rezultati će pomoći u procjeni je li ova tehnika učinkovita kao metoda skretanja asteroida te u potvrđivanju i poboljšanju znanstvenih računalnih modela.

Unatoč činjenici da je ovo bila prva misija svoje vrste, tim je nadmašio očekivanja na svakom planu, smatra direktor APL-a Ralph Semmel. DART bi se jednog dana mogao koristiti za kontrolu smjera asteroida kako bi zaštitio naš planet i očuvao život na Zemlji. Precizno mjerenje mase Dimorfosa i kratera koji je ostao nakon sudara DART-a provest će projekt Hera Europske svemirske agencije za otprilike četiri godine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.