kozmos.hr
Astronomija

Većina meteorita s Marsa iznenađujuće je mlada

Većina meteorita s Marsa iznenađujuće je mlada
objavljeno

Meteoriti s Marsa pružaju nam rijetki uvid u geološku prošlost Crvenog planeta. Unatoč njihovoj rijetkosti, ti komadići marsovske kore donose bogatstvo informacija, pod uvjetom da ih možemo točno datirati. Nažalost, do sada su se znanstvenici suočavali s izazovom neslaganja dobivenih starosti, otežavajući tako identifikaciju točnog mjesta na Marsu odakle su meteoriti potekli.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Earth and Planetary Science Letters, objašnjava da su ovi uzorci neočekivano mladi. Većina marsovskih meteorita stara je svega nekoliko stotina milijuna godina, te najvjerojatnije potječu iz relativno nedavnih vulkanskih događaja, poput erupcija na Olympus Monsu, najvećem vulkanu u Sunčevom sustavu.

Meteoriti s Marsa

Dr. Ben Cohen, vulkanolog sa Sveučilišta u Glasgowu, predvodio je međunarodni tim znanstvenika u ovom istraživanju. “Pouzdano znamo da su ovi meteoriti s Marsa, budući da su izbačeni s njegove površine tijekom ogromnih udarnih događaja, koji su stvorili kratera. No, s obzirom na to da na Marsu postoji deseci tisuća kratera, izazov je bio odrediti točno odakle na planetu potječu naši uzorci,” istaknuo je dr. Cohen. “Jedan od najučinkovitijih načina za to je određivanje njihove starosti.”


Iako je na Zemlji pronađeno više od 70 000 meteorita, tek njih 358 se sa sigurnošću može povezati s Marsom. Marsovske stijene su izbačene u svemir udarnim događajima, putovale su Sunčevim sustavom, da bi na koncu završile na Zemlji milijunima godina kasnije.

Marsovski meteoriti se klasificiraju u tri glavne skupine, s dodatnom četvrtom za neklasificirane uzorke. Chassigniti su najrjeđa vrsta, s samo dvije poznate stijene. Nakon njih slijede nakhliti, formirani prije otprilike 1,3 milijarde godina tijekom vulkanskih erupcija na Marsu. Najčešći su shergottiti, koji čine tri četvrtine svih marsovskih meteorita i također potječu iz vulkanskih erupcija.

No, upravo su shergottiti predstavljali zagonetku za znanstvenike. Iako je veći dio Marsove površine izuzetno star, raspon dobivenih starosti za shergottite bio je od četiri milijarde do manje od 200 milijuna godina. Ovaj nesklad, poznat kao paradoks starosti shergottita, stvarao je velike poteškoće.

Što kažu teorije?

“Postojala je teorija da udarni događaji mogu ‘resetirati’ metode koje koristimo za određivanje starosti stijena, sugerirajući da su shergottiti zapravo stari četiri milijarde godina, a svi mlađi rezultati su posljedica djelomičnog ili potpunog ‘resetiranja’ uslijed udara,” pojasnio je dr. Cohen.

Međutim, kako se proučavanje marsovskih meteorita razvijalo, većina rezultata ukazivala je na iznenađujuće mladu starost, s dokazima da udari nisu resetirali dob stijena.

Zahvaljujući naprednim tehnikama i tehnologijama, dr. Cohen i njegov tim su reevaluirali sedam marsovskih meteorita, koristeći se “argon-argon” metodom, koja mjeri brzinu raspada izotopa kalij-40 u argon-40. Uzimajući u obzir dodatne izvore argona koji su mogli biti prisutni u marsovskim uzorcima, znanstvenici su uspjeli poboljšati preciznost mjerenja.

“Kada smo to učinili, dobili smo mlade argon-argon starosti koje su se savršeno podudarale s rezultatima drugih metoda, poput uran-olovo datiranja,” rekao je dr. Cohen.

Profesorica Caroline Smith, voditeljica zbirki u Prirodoslovnom muzeju i koautorica rada, istaknula je važnost ovog istraživanja: “Ovakva uzbudljiva znanost koja koristi uzorke iz naših zbirki pomaže nam razumjeti povijest planeta u našem Sunčevom sustavu.”

Iako su se različite metode datiranja sada uskladile, paradoks starosti shergottita ostaje. Najprihvatljivije objašnjenje ovog fenomena jest da su česti udarni događaji na Marsu stvorili sloj razdrobljenih stijena, poznat kao regolit. Tijekom vremena, ovaj se sloj povećavao, dok su istovremeno nove vulkanske erupcije donosile svježe stijene na površinu.


“Što je uzorak stariji, regolit je deblji, a što je regolit deblji, teže je izbaciti osnovnu stijenu s površine Marsa,” objasnio je dr. Cohen. “To bi objasnilo zašto su oko tri četvrtine marsovskih meteorita mladi shergottiti, dok su starije vrste marsovskih meteorita mnogo rjeđe.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.