kozmos.hr
Jeste li znali?

Što se dogodi u svemiru tijekom jedne sekunde?

Carina-Nebula-by-the-James-Webb (Curiosmos)
objavljeno

Iako vam se jedna sekunda možda ne čini kao mnogo, puno stvari – nezamislivih i fascinantnih stvari – događa se u svemiru u samo jednoj sekundi.

Magično i misteriozno mjesto

Svemir je čarobno mjesto puno misterija. Toliko je velik da ne možemo pojmiti koliko je zapravo velik. Što više istražujemo svemir, to više shvaćamo koliko malo o njemu znamo. No unatoč brojnim misterijama, čovječanstvo je postiglo veliki napredak u razumijevanju našeg kozmosa i tijekom posljednjih nekoliko desetljeća odgovorili smo na mnoga pitanja (ali, treba istaknuti, i otvorila nebrojena nova). Tako smo otkrili da vjerojatno postoji 40 milijardi milijardi crnih rupa u svemiru.

Novi podatci – koje prikupljaju teleskopi poput svemirskog teleskopa James Webb – nastavljaju nam ‘otključavati’ misterije svemira. Pronašli smo više od 5000 planeta u našoj galaksiji. U potrazi nam pomažu i mnoštvo zemaljskih svemirskih opservatorija. I dok smo postigli velik napredak, još uvijek ne možemo odgovoriti na neke od misterija. Primjerice – Što je tamna tvar? Kako izgleda? Jesu li crne rupe kozmička čudovišta ili prolazi (poput tunela) kroz vrijeme? Ovo ostaje za vidjeti, ali evo nekoliko impresivnih činjenica o svemiru.


Što se dogodi tijekom sekunde?

Stavimo sada stvari u perspektivu – koliko smo mi sami i naš svijet mali faktor velikog svemira. Jedna sekunda prođe u tren oka. Jedna sekunda se vama i meni možda ne čini mnogo. No u kozmičkim razmjerima, jedna sekunda je puno.

Supermasivna crna rupa u središtu Mliječne staze. Izvor: Depositphotos.com.
Supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije (©Depositphotos.com).

U samo JEDNOJ sekundi dogodi se puno stvari. Primjerice, samo u jednoj sekundi Sunce će potrošiti oko 1.000.000.000 tona vodika. U jednoj sekundi, negdje u dalekom svemiru, rađa se velika crna rupa. Rodit će se oko 4800 zvijezda, a 100 zvijezda će umrijeti. Svjetlost će prijeći gotovo 300 000 km, točnije 299 729 km. Svemir se stalno širi i u JEDNOJ sekundi proširit će se za daljnjih 2.109.000 kilometara.

Za samo jednu sekundu naša će se galaksija okretati brzinom od 210 kilometara u sekundi. Nadalje, u tren oka će narasti za 500 metara. Naš kozmički susjed, galaksija Andromeda, kreće se prema nama brzinom od 300 kilometara u sekundi.

15 zanimljivosti o galaksiji Andromeda

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.