kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • SpaceX-ov testni let Starshipa 24: Evo što možemo očekivati
Svemir

SpaceX-ov testni let Starshipa 24: Evo što možemo očekivati

Fotografija Starshipa 24
objavljeno

Detaljan pregled nadolazećeg lansiranja Starshipa SN24 i Super Heavy rakete

Pripremite se za iščekivano lansiranje najveće rakete na svijetu koju SpaceX planira izvesti, uključujući Starship SN24 svemirski brod i Super Heavy raketu. Evo svega što trebate znati o događaju zakazanom za danas.

SpaceX-ov Starship predstavlja golem korak naprijed u istraživanju svemira, proširujući granice trenutne tehnologije i inženjeringa. Kao najmoćniji i najambiciozniji svemirski brod na svijetu, Starship je osmišljen da bude u potpunosti ponovno upotrebljiv, čime se znatno smanjuju troškovi svemirskih putovanja i čine ih pristupačnijima. Njegova sposobnost nošenja velikih tereta i podrška dugotrajnim misijama na Mjesec, Mars i dalje stavlja ga u prvi plan nastojanja za međuplanetarnom kolonizacijom.

Svojim inovativnim dizajnom i sposobnostima, SpaceX-ov Starship nije samo pionirski pothvat u svemirskoj industriji već i simbol neograničenog potencijala čovječanstva da se upusti dublje u svemir.

Što znamo

Vremenski prozor za lansiranje: SpaceX ima 150-minutni prozor koji počinje u 8 sati EDT (1200 GMT) 17. travnja za lansiranje Starshipa SN24 i Super Heavy rakete. Točno vrijeme uzlijetanja ovisi o raznim čimbenicima.

Moćni duo: Masivni motor sastoji se od Super Heavy prvostupanjskog pojačala i Starship gornjeg stupnja svemirskog broda. Testni letovi Starshipa privlače pažnju svemirske industrije, a prva orbitalna misija dugo se očekuje.

Plan leta: Cijeli let trajat će oko 90 minuta, počevši od SpaceX-ove Starbase postrojenja u Boca Chici, Teksas, i završavajući blizu Havaja.

Ponovna upotrebljivost i oporavak: Super Heavy i Starship dizajnirani su da budu u potpunosti ponovno upotrebljivi. Međutim, Booster 7 i Ship 24 izvršit će jednokratno slijetanje u ocean umjesto vertikalnog slijetanja.

Ključne faze leta: Booster 7 odvojit će se od Starshipa 24 nakon 169 sekundi leta, dok će se šest Raptor motora Starshipa upaliti nakon 177 sekundi, gurajući svemirski brod prema istoku.

Let blizu orbitalne brzine: Starship 24 putovati će blizu orbitalne brzine za nisku Zemljinu orbitu na visini od otprilike 250 kilometara, prije nego što se spusti blizu Havaja.

Rezervni datumi lansiranja: Ako lansiranje 17. travnja bude odgođeno, SpaceX je rezervirao 18. i 19. travnja kao zamjenske datume, ovisno o uzroku kašnjenja.

Budući planovi: SpaceX će koristiti Starship za NASA-inu Artemis 3 misiju na Mjesecu 2025. godine te nekoliko privatnih letova. Svemirski brod također je planiran za misije na Mars, u skladu s Elonovom Musk vizijom naseljavanja na crvenom planetu.

Ovaj značajan testni let pružit će SpaceX-u neprocjenjive podatke dok rade na učinkovitom korištenju Starshipa. Svakim korakom, budućnost istraživanja svemira postaje sve uzbudljivija i obećavajuća.

Evo kako gledati:

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube