kozmos.hr
Jeste li znali?

Poslušajte najveću erupciju 21. stoljeća

Tonga erupcija (Curiosmos)
objavljeno

Najveća vulkanska erupcija 21. stoljeća izbacila je vulkanski materijal više od pedeset osam kilometara u atmosferu i ‘protresla’ cijeli planet.

Hunga Tonga-Hunga

Prije godinu dana dogodila se (za sada) najveća erupcija 21. stoljeća kada je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai izbacio masivni oblak vodene pare u atmosferu planeta. Ovaj oblak vodene pare bio je dovoljan da napuni najmanje 58.000 olimpijskih bazena, a erupcija vulkana izbacila je materijal više od pedeset osam kilometara u atmosferu.

Erupcija je također stvorila tsunami od 15 metara koji je uništio sela duž obale. Seizmometri diljem svijeta zabilježili su zvučni udar koji je izazvao valove po cijelom planetu – i to ne jednom, već dvaput. Kad se eksplozija dogodila sateliti koji su kružili u blizini snimili su slike katastrofalnog događaja.

Erupcija vulkana Tonga izbacila 146 milijardi kilograma vodene pare

Sada, godinu dana nakon ove ogromne erupcije, možete čuti zvuk katastrofe. Znanstvenici su napravili sonifikaciju događaja kojeg stručnjaci smatraju trenutno najsnažnijom erupcijom 21. stoljeća. ‘Zvuk’ je nastao zahvaljujući podatcima koje je prikupila misija Aeolus Europske svemirske agencije koji kruži oko planeta u geocentričnoj orbiti na visini od 320 kilometara iznad površine.


Nastanak zvuka

Govoreći za Wild Alchemy, Tommaso Parrinello iz Europske svemirske agencije objasnio je: „Jedan od najimpresivnijih aspekata misije Aeolus je koliko brzo podatci stižu znanstvenicima – gotovo svi za manje od tri sata. Podatci se prikazuju na korisničkom sučelju zvanom ViRES, iz kojeg možemo lako otkriti trendove.“

Kako je objasnila Europska svemirska agencija erupcija je bila toliko snažna da je satelit zabilježio oblak u području erupcije dok je materijal ulazio u gornju troposferu i donju stratosferu. Kako se događaj odvijao znanstvenici misije zabilježili su veliki pad u Aeolusovu signalu iznad područja erupcije. Ovo je znanstvenicima dalo do znanja da je masivni oblak vulkanskog pepela dosegao visinu znatno iznad dometa satelita.

Erupcija na Tongi izazvala udar 500 puta jači od atomske bombe

Znanstvenici su u siječnju 2022. godine podigli raspon mjerenja Aeolusa s 21 na 30 kilometara. To je omogućilo satelitsko promatranje oblaka pepela unutar stratosfere planeta. Sada je, koristeći podatke prikupljene satelitima, zvučni umjetnik rekreirao sonifikaciju eksplozije koristeći Rayleigh signale intenziteta vjetra koje daje ViRES platforma.

Erupcija Tonge pomaže znanstvenicima u razumijevanju udara asteroida na Zemlji

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.