kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Perseverance rover otkrio neobične stijene dosad neviđene na Marsu
Svemir

Perseverance rover otkrio neobične stijene dosad neviđene na Marsu

Perseverance rover otkrio neobične stijene dosad neviđene na Marsu
objavljeno

Nakon mjeseci istraživanja, rover Perseverance stigao je do lokacije “Bright Angel” na Marsu, gdje je otkrio stijene s jedinstvenim teksturama koje znanstvenici dosad nisu vidjeli. Tim sada planira uspon uz padinu kako bi otkrio podrijetlo ovih stijena i njihovu povezanost s okolnim geološkim jedinicama.

Neobične Stijene u “Bright Angelu”

Nakon detaljnog pregleda intrigantnih i raznolikih gromada na području “Mount Washburn”, rover Perseverance krenuo je prema sjeveru i parkirao ispred slojevitih svijetlih stijena u “Bright Angelu”. Ova lokacija pružila je znanstvenom timu prvi bliži pogled na sastav stijena, pa je Perseverance stao kako bi snimio fotografije prije nego što je nastavio prema zapadu, gdje će provesti detaljno istraživanje većeg i pristupačnijeg izdanka.

Fascinantne teksture i kemijski sastav

Na sol 1175, rover je stigao do podnožja ovog brda, a znanstvenici su bili zapanjeni neobičnim teksturama svijetlih stijena. Stijene su prekrivene oštrim grebenima nalik na mineralne vene pronađene na dnu lepeze, ali ovdje ih ima mnogo više. Uz to, neke stijene su gusto prekrivene malim kuglicama, što je tim u šali nazvao teksturom nalik na “kokice”. Ove značajke sugeriraju da je podzemna voda protjecala kroz stijene nakon njihovog formiranja.


Perseverance će se postupno uspinjati uz stijene, uzimajući mjerenja dok se kreće. Tijekom vikenda koristit će alat za abraziju kako bi detaljno ispitao stijene i prikupio kemijske podatke pomoću instrumenata na roverovoj ruci. Na temelju tih podataka, tim će odlučiti hoće li uzeti uzorke.

Sljedeći koraci

Nakon završetka istraživanja u “Bright Angelu”, rover će se vratiti južno preko Neretva Vallisa i istražiti lokaciju nazvanu “Serpentine Rapids”. Ova nova otkrića mogla bi pružiti ključne uvide u geološku povijest Marsa i potencijalne uvjete za prijašnji život na planetu.

Otkrića rovera Perseverance ne samo da fasciniraju znanstvenu zajednicu već i pružaju vrijedne podatke koji će oblikovati buduće misije i istraživanja na Marsu.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.