kozmos.hr
Astronomija

Ovo kozmičko čudo spada među najsjajnije tranzijente

Crna rupa. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

U dosad neviđenom nebeskom otkriću, britanski su astronomi prijavili jedno od najdramatičnijih “paljenja” crne rupe ikad zabilježenih, izvještava Kraljevsko astronomsko društvo (RAS). Poznat kao J221951, ovo kozmičko čudo spada među najsjajnije tranzijente – astrofizičke objekte čija se svjetlina drastično mijenja tijekom kratkih razdoblja – ikad promatrane.

Astronomi svjedoče energetskom paljenju crne rupe

Dr. Samantha Oates i njezin tim sa Sveučilišta u Birminghamu naišli su na J221951 u rujnu 2019. Tražili su elektromagnetsku svjetlost koja potječe iz događaja gravitacijskih valova koristeći ultraljubičasti i optički teleskop na Neil Gehrels Swift opservatoriju. Cilj im je bio locirati kilonovu, karakterističan znak spajanja neutronske zvijezde s drugom neutronskom zvijezdom ili crnom rupom.

Kilonove se obično pojavljuju plave boje, zatim polako blijede i postaju crvenije tijekom nekoliko dana. No, umjesto toga, otkrili su nešto još neobičnije: J221951. Ovaj tranzijent pokazao je plavu nijansu, ali nije blijedio niti mijenjao boju tako brzo kao tipična kilonova.

Praćenje prirode tranzijenta

Da bi dešifriralı prirodu J221951, korišteno je nekoliko teleskopa, uključujući NASA-in Swift/UVOT i Hubbleov svemirski teleskop, Južnoafrički veliki teleskop, te objekti ESO-a poput Vrlo velikog teleskopa i GROND instrumenta na MPG/ESO teleskopu od 2,2 metra na opservatoriju La Silla.

Analiza spektra svjetlosti J221951 kroz Hubbleov svemirski teleskop isključila je njegovu povezanost s događajem gravitacijskih valova. Tim dr. Oates utvrdio je da izvor J221951 leži otprilike 10 milijardi svjetlosnih godina dalje, u oštrom kontrastu s udaljenošću detektiranog signala gravitacijskih valova od manje od 500 milijuna svjetlosnih godina.

Dramatična gozba crne rupe

Izvanredna svjetlina J221951 na tako velikoj udaljenosti klasificira ga kao jedan od najsjajnijih ikad detektiranih tranzijenata. Indikacije sugeriraju da ovo iznenađujuće osvjetljenje proizlazi iz supermasivne crne rupe koja proždire okolni materijal.

Istraživači su prije otkrića J221951 opažali crvenu galaksiju na njegovoj lokaciji. Lokacija odgovara središtu galaksije, gdje bi se obično nalazila masivna crna rupa. Otprilike 10 mjeseci prije inicijalnog otkrića, objekt je naglo počeo svijetliti, što ukazuje na to da je crna rupa brzo počela hraniti nakon perioda mirovanja.

Ultraljubičasti spektar prikazuje osobine apsorpcije dosljedne s materijalom izbačenim masivnim otpuštanjem energije. U kombinaciji sa svojom nevjerojatnom svjetlinošću, ovo je jedno od najdramatičnijih “paljenja” crne rupe ikada zabilježenih.

Mogući uzroci ekstremnog hranjenja

Tim predlaže dvije moguće mehanizme koji bi mogli objasniti ovaj ekstremni događaj hranjenja od strane supermasivne crne rupe. Jedna mogućnost je događaj plimne disrupcije – uništenje zvijezde dok se približava supermasivnoj crnoj rupi u središtu svoje galaksije. Alternativno, aktivni galaktički nukleus mogao je preći iz neaktivnog u aktivno stanje, pokrećući J221951 kao znak neaktivne crne rupe u središtu domaćinske galaksije koja počinje proždirati materijal iz akrecijskog diska.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube