kozmos.hr
Astronomija

OK, što ako su crne rupe hologrami?

objavljeno

Holografska tajna crnih rupa: Novi uvid u svemirske enigme!

Crne rupe su neki od najzagonetnijih objekata u svemiru. Razumijevanje njihove složene prirode moglo bi nam pomoći da bolje shvatimo tajne svemira te razjasnimo što pokreće i usmjerava kozmos u kojem živimo. I sada, u zadivljujućem obratu događaja (barem za mene), sve se više čini da crne rupe funkcioniraju kao hologrami. Ova ideja, koja na prvi pogled djeluje neobično, temelji se na radovima fizičara poput Jacoba Bekensteina iz 1980-ih. Bekenstein je uspio precizno izračunati kako crna rupa raste dodavanjem jednog bita informacija – povećanje njezine površine za točno jednu Planckovu jedinicu.

Planckova duljina, najmanja mjerljiva udaljenost od približno 10^-35 metara, ključna je jer na toj mikroskopskoj skali naše razumijevanje fizike doživljava krah. Upravo na toj razini smatra se nužnim primijeniti kvantnu teoriju gravitacije za objašnjenje pojava. Površina koju definira Planckova duljina, kvadrirana, predstavlja mjeru rasta crne rupe, što nije slučajni broj, već specifična konstanta svemira.


Zanimljivo je da prilikom dodavanja informacija crnoj rupi, ona reagira na jedinstven kvantno-gravitacijski način, neusporediv s bilo kojim drugim kozmičkim sustavom. Informacije unesene u crnu rupu čini se da su više povezane s njezinom površinom nego s volumenom. Sve što se prelije preko horizonta događaja kao da ostaje zapisano na dvodimenzionalnoj površini, odražavajući informacije koje sadrži. Iz toga proizlazi da se trodimenzionalni podaci o materijalu koji ulazi u crne rupe kodiraju na njihovim dvodimenzionalnim površinama.

Crne rupe su… hologrami?

Ova pojava potiče znanstvenike na razmišljanje da su crne rupe, u svojoj biti, hologrami.

Što crne rupe, kao hologrami, govore o prirodi svemira? Zašto su upravo horizonti događaja (Događajni obzor) crnih rupa – jedina mjesta u svemiru gdje se susreću kvantna mehanika i gravitacija – takvi da reagiraju na informacije više na razini površine nego volumena? Kako objašnjava Universe Today, priroda nas, izgleda, pokušava nečemu poučiti, ali mi možemo razumjeti ovu lekciju samo kroz tihe nagovještaje.

Slijedeći ovu stazu, ako su crne rupe zaista hologrami, a one su manifestacija kvantne gravitacije, možda počinjemo slutiti, poput Galilea koji je prvi put uperio svoj teleskop prema zvijezdama, da bi kvantna teorija gravitacije mogla biti holografska. Holografija bi mogla imati duboke implikacije ne samo na način kako percipiramo matematičku fiziku, već i na naše shvaćanje stvarnosti kao takve.

Ovo razmišljanje temelj je holografskog principa, koji se može sažeti u tri riječi koje radikalno mijenjaju naše shvaćanje prostora, vremena, materije i energije: živimo u hologramu.

Sljedeća, možda i posljednja, revolucija u razumijevanju gravitacije već je na pomolu. Počinje spoznajom da su crne rupe regije s maksimalnom entropijom u svemiru, gdje rast njihovih površina, a ne volumena, prati konzumaciju informacija. Završava s potpuno novom perspektivom na gravitaciju i njezino mjesto u tkanju svemira.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.