kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA preimenovala misiju uzorkovanja asteroida u OSIRIS-APEX za novi znanstveni poduhvat
Svemir

NASA preimenovala misiju uzorkovanja asteroida u OSIRIS-APEX za novi znanstveni poduhvat

Asteroid Apophis
objavljeno

U znaku novog poglavlja svemirskih istraživanja, NASA je preimenovanjem misije OSIRIS-REx u OSIRIS-APEX otvorila put ka novim otkrićima. Ova inovativna misija usmjerena je na proučavanje asteroida Apophis, iskorištavajući njegovo izuzetno približavanje Zemlji 2029. godine, što predstavlja fenomen koji nije zabilježen od pradavnih vremena zapisivanja ljudske povijesti.

Svemirski brod, koji je nakon sedmogodišnje odiseje dugačke preko 6.4 milijarde kilometara uspješno vratio uzorak asteroida Bennu, ne namjerava stati. Naoružan novim imenom i još uvijek vitalnim resursima, OSIRIS-APEX kreće prema svojoj sljedećoj destinaciji.

Nakon što je OSIRIS-REx napustio Bennu u svibnju 2021. s vrijednim uzorkom, ostavši s više od četvrtine rezerve goriva i u vrhunskom stanju instrumentacije, NASA je odlučila iskoristiti priliku za dodatnu misiju. Cilj je sada asteroid Apophis, s planiranim dolaskom do istoga u travnju 2029., što je dovelo do rođenja OSIRIS-APEX misije.

Rijedak Pogled na Apophis

Nakon razmatranja različitih mogućih destinacija, uključujući Veneru i razne komete, NASA je izabrala asteroid Apophis, tipa “S”, sastavljen od silikata i nikla-željeza, koji je znatno različit od ugljikom bogatog Bennua “C-tipa”.


Apophis privlači posebnu pažnju zbog svog iznimno bliskog prolaska pored naše planete 13. travnja 2029. godine. Tijekom ovog susreta, iako neće doći do sudara s Zemljom, asteroid će se približiti na samo 32,000 kilometara od površine, što je bliže nego što orbitiraju neki sateliti, te će biti vidljiv golim okom na istočnoj hemisferi.

Znanstvena zajednica procjenjuje da asteroidi veličine Apophisa prilaze Zemlji ovako blizu samo jednom svakih 7,500 godina. “OSIRIS-APEX će proučavati Apophis neposredno nakon ovog bliskog prolaza, omogućavajući nam uvid u promjene koje izaziva gravitacijska interakcija s našim planetom,” objasnila je Amy Simon, znanstvenica projekta u NASA-inom Goddard Space Flight Centeru.

Blizak susret s Zemljom ne samo da će promijeniti orbitu Apophisa i duljinu njegovog 30.6-satnog dana, već bi mogao izazvati i geološke promjene na asteroidu poput potresa i klizišta, otkrivajući nova znanja o njegovoj unutrašnjoj strukturi.

Putovanje OSIRIS-APEX-a

Uoči bliskog susreta s Apophisom, OSIRIS-APEX će početi s prikupljanjem podataka, snimajući asteroid svojim kamerama, dok će ga istovremeno promatrati i teleskopi sa Zemlje. Nakon susreta, zbog položaja blizu Sunca, promatranje s Zemlje će biti otežano, stoga će letjelica biti ključna u detekciji promjena.

Tijekom svoje 18-mjesečne operacije u blizini Apophisa, OSIRIS-APEX će provoditi detaljne analize slične onima izvedenim na Bennuu, koristeći se širokim spektrom instrumenata za mapiranje površine i analizu kemijskog sastava. Kao dodatak, misija će ponoviti impresivan manevr OSIRIS-RExa, približavajući se površini asteroida i time pružajući uvid u materijal ispod površine.


Iako je susret s Apofisom tek za nekoliko godina, pripreme za ovaj povijesni susret već su u tijeku. Znanstvena zajednica s nestrpljenjem iščekuje što će nova misija otkriti o Apophisu i kako će to doprinijeti našem razumijevanju formiranja solarnih sustava i potencijalne obrane planeta od asteroida.

“Učili smo mnogo na Bennuu i sada smo spremni suočiti se s novim izazovima i pitanjima na Apophisu,” zaključila je Simon, predosjećajući uzbudljiva otkrića koja tek predstoje u novom poglavlju istraživanja svemira.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.