kozmos.hr
Znanost

NASA-ino nadolazeće izvješće o NLO-ima: Što trebate znati

objavljeno

NASA u iščekivanju objave izvještaja o NZF

Svijet s nestrpljenjem očekuje najavu iz NASA-e. Ovog četvrtka NASA će predstaviti svoju opsežnu studiju o neidentificiranim anomalnim pojavama (na Engleskom UAP) – koje smo prethodno poznavali kao NLO.

Iako su priče o neidentificiranim letećim objektima kroz povijest poticale znatiželju i debate, često su bile zapostavljene od znanstvene zajednice. No, prošle godine NASA je preokrenula taj trend, objavivši svoje istraživanje o ovim zagonetnim pojavama.

U svibnju, nezavisna skupina od 16 stručnjaka podijelila je neka preliminarna saznanja. Istaknuli su da trenutačna kombinacija neprocesiranih podataka i svjedočanstava nije dovoljna za donošenje čvrstih zaključaka, sugerirajući potrebu za boljim i sustavnijim prikupljanjem podataka.

Što očekivati od NASA-ine objave

Iako se od NASA-e često očekuju odgovori o mogućem životu izvan Zemlje, agencija je povijesno gledala s dozom skepticizma na neidentificirane pojave u našoj atmosferi. Tijekom proteklih 30 godina dokumentirali su više od 800 takvih događaja. Od tih, samo mali postotak, kako je navedeno u svibnju, mogao bi biti prava anomalija. Nadia Drake, članica tima, opisuje ih kao događaje koji izmiču trenutačnoj definiciji ili pokazuju neočekivano ponašanje.

Istraživanje UAP-a nije samo u fokusu NASA-e. Sve veće zanimanje za ove fenomene, moguće povezano s globalnim nadzorom, stavilo ih je u središte pažnje američke vlade. Iako se NASA-ina istraga razlikuje od Pentagonovih, obje institucije traže načine kako bi uskladile svoje znanstvene pristupe.

Kontroverze i senzacije

David Grusch, bivši obavještajni časnik SAD-a, prošlog je srpnja šokirao javnost tvrdnjom da vlada posjeduje informacije o neidentificiranim anomalnim pojavama te čak i ostatke njihovih izvanzemaljskih pilota.

U potporu svojoj tvrdnji, Grusch je citirao pouzdane izvore, neki od kojih su predočili fotografske dokaze, službene izvještaje i povjerljive izjave.

Ovoga tjedna iz Meksika stiže još jedna senzacija. Tijekom kongresne sjednice predstavljena su dva navodna “ne-ljudska” tijela, što je izazvalo brojne reakcije na internetu. Ove navodne mumije predstavio je Jaime Maussan, često osporavani meksički novinar. Tvrdi da su pronađene u Peruu 2017. No, po izvješćima iz Perua, navodne mumije koje je Maussan prezentirao su lažne.

Iako su neki hrvatski mediji pisali o senzacionalnim mumificiranim ostacima, neki čak tvrdeći da je to krajnji dokaz postojanja izvanzemaljskog života, istina je daleko od toga. Nažalost, kako smo već navikli, neki Hrvatski mediji često ne provode potrebnu provjeru činjenica prilikom pisanja o međunarodnim vijestima. Čini se da je ovaj standard još manje prisutan kada je riječ o izvanzemaljcima, izvanzemaljskom životu i NLO-ima.

Zaključak

Uoči današnje objave, jasno je da se percepcija oko neidentificiranim anomalnim pojavama mijenja, kombinirajući skepticizam i želju za znanjem. Bez obzira donosi li izvještaj konkretne odgovore ili samo produbljuje misterij, sigurno će obilježiti povijest. Jeste li spremni saznati istinu? Izgleda da milijuni ljudi širom svijeta jesu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube