kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-ina misija zabilježila neobičan “nestanak” sunčevog vjetra na Marsu
Svemir

NASA-ina misija zabilježila neobičan “nestanak” sunčevog vjetra na Marsu

objavljeno

U prosincu 2022. godine, NASA-ina misija pod nazivom MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) zabilježila je iznenađujući i dramatičan fenomen: “nestanak” sunčevog ili solarnog vjetra, kontinuiranog toka nabijenih čestica koje Sunce neprestano ispušta. Ovaj neobičan događaj bio je posljedica specifičnog sunčevog fenomena, iznimno snažnog, koji je stvarao “prazninu” dok je prolazio kroz Sunčev sustav.

MAVEN-ova mjerenja na Marsu otkrila su značajno smanjenje broja čestica u sunčevom vjetru zbog ovog događaja. Smanjenjem pritiska sunčevog vjetra, atmosfera Marsa i njegova magnetosfera proširile su se za nekoliko tisuća kilometara. MAVEN predstavlja jedini instrument na Marsu koji je sposoban istodobno pratiti aktivnosti Sunca i reagiranje atmosfere Marsa na sunčeve utjecaje.

“Prvi put kada smo analizirali podatke i uočili izraziti pad sunčevog vjetra, to je bilo gotovo nevjerojatno,” izjavio je Jasper Halekas, profesor na Sveučilištu u Iowi i glavni autor studije o ovom događaju. “Osnovan je poseban tim za proučavanje ovog fenomena, koji je otkrio mnoštvo fascinantnih otkrića tijekom tog razdoblja.”


Mars, kao i ostali planeti u Sunčevom sustavu, neprekidno je izložen sunčevom vjetru. Solarni vjetar vrši pritisak na magnetosferu i ionosferu Marsa, te igra ključnu ulogu u gubitku njegove atmosfere. Sunčevi događaj u prosincu 2022. pokrenut je susretom bržeg sunčevog vjetra s njegovim sporijim dijelom, što je rezultiralo efektom “čišćenja” i kompresije.

Rijetka praznina niske gustoće sunčevog vjetra

Ova interakcija, poznata kao regija interakcije strujanja, za sobom je ostavila rijetku prazninu niske gustoće sunčevog vjetra, koju je detektirao MAVEN. “Nestanak” sunčevog vjetra doveo je do značajnih promjena unutar magnetosfere i ionosfere Marsa.

Smanjenje gustoće sunčevog vjetra za faktor 100 dovelo je do pada pritiska, omogućavajući atmosferi i magnetosferi Marsa da se značajno prošire, povećavajući njihovu veličinu više od tri puta. Sunčevo magnetsko polje, inače prisutno unutar ionosfere Marsa, bilo je gurnuto prema van, pretvarajući ionosferu iz magnetiziranog u nemagnetizirano stanje.

Istodobno, granica između sunčevog vjetra i magnetosfere Marsa postala je iznimno mirna s elektromagnetske točke gledišta. Ova MAVEN-ova promatranja dramatičnog događaja i naknadne transformacije sustava od izuzetne su važnosti za bolje razumijevanje procesa koji utječu na gubitak atmosfere i vode na Marsu.

“Dobivamo novi uvid u ponašanje Marsa kada je praktički bez utjecaja sunčevog vjetra,” naglasio je Halekas. “Ovo pruža jedinstvenu priliku za proučavanje Marsa u uvjetima sličnim onima kod zvijezda s slabijim sunčevim vjetrom.”

Događaji ovakvog tipa, u kojima dolazi do nestanka sunčevog vjetra, izuzetno su rijetki i događaju se tijekom razdoblja pojačane sunčeve aktivnosti. Ovo je prvi put da je misija MAVEN imala priliku promatrati takav fenomen. Iako su i druge svemirske letjelice na Marsu i Zemlji zabilježile aspekte ovog događaja, jedino je MAVEN istodobno pratio sunčevu aktivnost i odgovor atmosfere Marsa.

“Promatranje ekstremnih uvjeta pruža neprocjenjive znanstvene uvide,” rekla je Shannon Curry, glavna istraživačica projekta MAVEN na Sveučilištu u Kaliforniji, Berkeley. “MAVEN je dizajniran za promatranje ovakvih interakcija između Sunca i atmosfere Marsa, pružajući izvanredne podatke tijekom ovog neobičnog sunčevog događaja.”


Kako se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti, poznatom kao sunčev maksimum, misija MAVEN mogla bi pružiti još dublje uvide u prirodu ekstremnih sunčevih događaja.

“Ovi rezultati ističu važnu ulogu koju MAVEN ima na Marsu,” naglasila je Gina DiBraccio, zamjenica glavnog istraživača projekta MAVEN i zamjenica direktora Odjela za heliofiziku u NASA-inom Goddardovom centru za svemirske letove. “Osim što prati dinamiku atmosfere Marsa, MAVEN proučava i sunčev utjecaj, doprinoseći time našem boljem razumijevanju Sunca.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.