kozmos.hr
Astronomija

Astronomi pronašli do sad najveći atomski oblak

Znanstvenici su otkrili ogromni svemirski oblak usmjerivši moćni radio-teleskop prema Stephanovom kvintetu (©Handout).
autor
objavljeno

Kolosalni oblak, 20 puta veći od naše galaksije te star preko milijardu godina, mogao bi pomoći znanstvenicima da razumiju podrijetlo galaksija.

Važno otkriće

Međunarodni tim predvođen kineskim znanstvenicima otkrio je najveći atomski oblak u svemiru – iznenađujuće otkriće koje bi moglo pomoći istraživačima da bolje razumiju podrijetlo galaksija. Oblak – sastavljen od atoma vodika – ima oko 2 milijuna svjetlosnih godina u promjeru i 20 je puta veći od naše galaksije Mliječne staze, navodi se u radu objavljenom u časopisu Nature.

Otkriće je bilo moguće samo uz pomoć ultra-snažnog teleskopa u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou. Astronomi iz Kine, Europe i Sjedinjenih Država pronašli su oblak nakon što su usmjerili petstometarski sferični radioteleskop (Five-hundred-metre Aperture Spherical radio Telescope ili FAST) – najveći radioteleskop s jednom antenom na svijetu – u smjeru grupe galaksija poznatih kao Stephanov kvintet.


„Od svog otkrića prije 145 godina, Stephanov kvintet opsežno su proučavali različiti zemaljski i svemirski teleskopi,“ rekao je glavni autor Xu Cong. Snažni teleskopi snimili su zadivljujuće poglede na Stephanov kvintet. Primjerice, NASA-in svemirski teleskop James Webb uhvatio je kako se jedna od galaksija sudara s drugom velikom brzinom, što je generiralo golemi udarni val.

Znanstvenici su otkrili ogromni svemirski oblak usmjerivši moćni radio-teleskop prema Stephanovom kvintetu (©Handout).
Znanstvenici su otkrili ogromni svemirski oblak usmjerivši moćni radio-teleskop prema Stephanovom kvintetu (©Handout).

FAST teleskop

Xuov tim želio je upotrijebiti neusporedivu osjetljivost FAST-a kako bi bolje razumjeli kako su galaksije međusobno komunicirale kada su se prvi put okupile kao grupa. Da bi to učinili, tražili su atome vodika u području oko Stephanovog kvinteta. Atomi ispuštaju jedinstvene ‘potpise’ koji mogu otkriti informacije o događajima koji su se davno dogodili.

Bio je to izazovan zadatak zbog slabih signala atoma i velikog promatranog područja, ali FAST-ov dobro podešen prijemnik i gigantska antena, veličine 30 nogometnih igrališta, omogućili su to. Istraživači su bili iznenađeni kada su vidjeli da se iz podataka pojavljuje ogromna plinovita struktura. Bio je najmanje dvaput veći i za red veličine manje gust od bilo kojeg atomskog oblaka koji je prije otkriven.

Lokacija ogromnog oblaka atomskog plina, prikazanog u okvirima A i B, neobična je jer je relativno daleko od srca Stephanovog kvinteta (©Handout).
Lokacija ogromnog oblaka atomskog plina, prikazanog u okvirima A i B, neobična je jer je relativno daleko od srca Stephanovog kvinteta (©Handout).

Neobičan oblak

Lokacija oblaka je također neobična jer je relativno daleko od srca Stephanovog kvinteta. Većina atoma vodika nalazi se unutar ili u blizini galaksije budući da su građevni blokovi tih galaksija i neprestano se spajaju pod utjecajem gravitacije kako bi formirali molekule i na kraju zvijezde, pojasnio je Xu.

Čini se da kolosalni oblak vjerojatno postoji milijardu godina – „Pitamo se zašto uopće još postoji, budući da je atomski plin niske gustoće trebao biti uništen ultraljubičastim zračenjem u kozmičkoj pozadini, prema trenutnim teorijama,“ dodao je.

Ovo otkriće moglo bi značiti da druge masivne plinovite strukture vrebaju drugdje u svemiru i da ih je moguće promatrati samo snažnim radioteleskopima poput FAST-a. Njihovo neočekivano otkriće podržat će numeričke simulacije kako bi se objasnilo kako je nastao Stephanov kvintet i potaknuti buduća promatranja za bolje razumijevanje podrijetla galaksija i drugih nebeskih tijela.


Hubble i James Webb – usporedba kvalitete slika

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

C. K. Xu et al., „A 0.6 Mpc H I structure associated with Stephan’s Quintet,“ Nature (2022).

Ling Xin (19. listopada 2022.), „China’s FAST telescope finds biggest atomic cloud ever discovered,“ scmp.com (pristup 21. listopada 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.