kozmos.hr
Astronomija

Ovo je najudaljeniji pogled na magnetsko polje jedne galaksije

Ovo je najudaljeniji pogled na magnetsko polje galaksije. ESO.
objavljeno

Astronomi su oduševljeni novim otkrićem magnetskog polja galaksije čija je svjetlost do nas putovala više od 11 milijardi godina. Ovaj nalaz omogućava nam uvid u doba svemira kada je bio tek 2,5 milijarde godina star.

Ovo otkriće pruža ključne spoznaje o nastanku magnetskih polja u galaksijama, uključujući i našu Mliječnu stazu. James Geach, profesor astrofizike sa Sveučilišta u Hertfordshireu i vodeći autor studije, istaknuo je važnost magnetskih polja za mnoge nebeske objekte. “Velike magnetske ravni galaksija često ostaju ispod radara, no one se protežu na desetke tisuća svjetlosnih godina”, naglasio je.

No, i dalje nije posve jasno kako su se ta ogromna magnetska polja formirala, objašnjava Enrique Lopez Rodriguez sa Sveučilišta Stanford, koji je također radio na istraživanju. Do sada, uglavnom smo razumjeli magnetska polja galaksija koje su nam blizu.

Daleki magnetski fenomen

Infracrvena slika pokazuje galaksiju 9io9 koja izgleda kao crveni luk oko sjajne galaksije ispred nje. Gravitacijska privlačnost bliže galaksije djeluje poput leće, mijenjajući svjetlost galaksije 9io9 u pozadini. Ova slika kombinira snimke iz ESO-ova teleskopa VISTA u Čileu s onima iz Kanadsko-francusko-havajskog teleskopa (CFHT) u SAD-u. Zasluge: ESO/J. Geach i tim.
Infracrvena slika pokazuje galaksiju 9io9 koja izgleda kao luk oko sjajne galaksije ispred nje. Gravitacijska privlačnost bliže galaksije djeluje poput leće, mijenjajući svjetlost galaksije 9io9 u pozadini. Ova slika kombinira snimke iz ESO-ova teleskopa VISTA u Čileu s onima iz Kanadsko-francusko-havajskog teleskopa (CFHT) u SAD-u. Zasluge: ESO/J. Geach i tim.

Uz pomoć teleskopa ALMA i suradnje Europskog južnog opservatorija (ESO), Geachov tim je otkrio strukturirano magnetsko polje u udaljenoj galaksiji, slično onima bliže Zemlji. Premda je njegova snaga manja u usporedbi s Zemljinim magnetskim poljem, prostire se preko nevjerojatnih 16,000 svjetlosnih godina.

Geach vjeruje da ovo otkriće može rasvijetliti nastanak takvih golemih magnetskih polja. “Rana pojava ovih polja u svemiru sugerira da se mogu razviti brzo u mladim galaksijama koje se šire”, objašnjava.

Tim pretpostavlja da je intenzivno stvaranje zvijezda u ranom svemiru moglo potaknuti razvoj magnetskih polja. Rob Ivison, koautor studije i astronom iz ESO-a, smatra da rana magnetska polja mogu utjecati na formiranje novih zvijezda. “Razumijevanje magnetizma pruža nove uvide u evoluciju galaksija i stvaranje zvijezda”, ističe.

Rasvjetljavanje magnetske zagonetke

Da bi otkrili ovu magnetsku pojavu, istraživači su analizirali svjetlost koju emitiraju čestice prašine u galaksiji 9io9. Te čestice, pod utjecajem magnetskog polja, orijentiraju se na specifičan način, što rezultira polariziranom svjetlošću. Kada su detektirali polariziranu svjetlost iz galaksije 9io9 pomoću teleskopa ALMA, potvrdili su postojanje magnetskog polja u takvoj udaljenoj galaksiji po prvi put.

“Ovo otkriće je izvan dosega bilo kojeg drugog teleskopa”, tvrdi Geach. On je uvjeren da će buduća istraživanja ovih dalekih magnetskih područja pomoći u razumijevanju formiranja ovakvih ključnih karakteristika galaksija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube