kozmos.hr
Svemir

Najčudniji asteroidi ikad pronađeni

objavljeno

Evo nekoliko najčudnijih asteroida koje smo dosad susreli.

Istraživanje Sunčevog sustava ogroman je podvig za čovječanstvo. Ali dobri smo u tome. Zapravo, čini se da smo bolje opremljeni i spremniji istražiti što se nalazi izvan Zemljinih granica od istraživanja našeg planeta ili njegovih oceana. Danas imamo bolje karte Marsa nego one dna oceana.

I dok nastavljamo istraživati Sunčev sustav, susrećemo se s neobičnim stvarima.

Što više učimo o Sunčevom sustavu, to više razumijemo da je naše kozmičko susjedstvo puno čudnih stvari.

U ovom ćemo članku pogledati neke od najčudnijih asteroida koji su do danas pronađeni.

4 Vesta, najveći asteroid

4 Vesta je ogromna. Smatra se najvećim asteroidom do danas otkrivenim u Sunčevom sustavu, a prvi ga je put identificirao 29. ožujka 1807. Heinrich Wilhelm Olbers.

Vesta mjeri 578 km sa 458 km. Supermasivni asteroid ima magnitudu od +5,4 do +8,5.

Uz vedro nebo i malo sreće, Vesta se lako može promatrati dvogledom.

4 Vesta je toliko masivna da zauzima 9% mase asteroidnog pojasa. Do nekoliko godina najvećim asteroidom smatrao se Ceres. Međutim, ovo kozmičko tijelo prekvalificirano je u patuljasti planet, s obzirom na njegovu veličinu.

216 Kleopatra

216 Kleopatra je jedan od asteroida najčudnijeg izgleda u našem Sunčevom sustavu.

Oblikovan poput bonga, asteroid kruži u središnjem dijelu asteroidnog pojasa našeg Sunčevog sustava i ima promjer oko 138 kilometara. 216 Kleopatra bi mogla biti kontaktni binarni sustav.

https://kozmos.hr/7-fotografija-povrsine-asteroida-udaljenog-300-milijuna-kilometara/

Znanstvenici su 2008. godine otkrili dva manja mjeseca oko asteroida, koja su nazvana Alexhelios i Cleoselene.

Smatra se da su neobičan oblik i postojanje njegova dva mjeseca rezultat kosog udara koji se dogodio prije oko 100 milijuna godina.

624 Hektor

Ova masivna svemirska stijena smatra se najvećim Jupiterovim trojancem u Sunčevom sustavu. Izuzetno je izduženog oblika, zapremnine ekvivalentne sferi promjera otprilike 225 do 250 kilometara.

Ovaj se asteroid smatra jednim od najdužih tijela svoje veličine ikad otkrivenih u Sunčevom sustavu, s približno 403 km u svojoj najdužoj dimenziji.

Baš kao i 216 Kleopatra, ovaj asteroid ima mjesec promjera 12 km po imenu Skamandrios.

24 Themis

Otkrivena 5. travnja 1853. od strane Annibale de Gasparis iz Napulja, 24 Themis je jedan od najvećih asteroida uasteroidnom pojasu. Ističe se kao prvi asteroid na čijoj je površini led. Promatranja 2009. potvrdila su postojanje ogromnih količina leda, kao i organskih molekula.

Promatranja su otkrila da je površina asteroida u potpunosti prekrivena ledom. Led se možda nadopunjava ‘nepoznatim’ rezervoarom smještenim ispod površine.

Budući da se 24 Themis nalazi relativno blizu sunca (~ 3,2 AU), led na površini asteroida pomalo je zbunjujuć.

‘Oumuamua

‘Oumuamua je zasigurno najčudniji asteroid koji je čovječanstvo ikad primijetilo.

Ne samo da je ovaj asteroid iz drugog sunčevog sustava, već je i prvi međuzvjezdani posjetitelj kojeg je čovječanstvo primijetilo.

Ono što ovaj asteroid čini još zagonetnijim jest to što se posljednjih 12 mjeseci uvelike špekuliralo o stvarnom podrijetlu asteroida.

Zapravo je predstojnik odjela za astronomiju na Harvardu čak pretpostavio da ‘Oumuamua zapravo može biti, ne asteroid, već vanzemaljska letjelica koju je u naš Sunčev sustav poslala napredna vanzemaljska vrsta.

2015 TB145

Ovo je možda najčudnije oblikovan asteroid i nazvan je “Asteroid u obliku lubanje”.

Približno 650 metara u promjeru, asteroid često prolazi relativno blizu Zemlje. Asteroid je prvi put 10. listopada 2015. godine primijetio Pan-STARRS. Astronomi tvrde da je s obzirom na visoku orbitalnu sklonost i ekscentričnost, 2015 TB145 možda zapravo izumrla kometa koja je ispustila hlapljive tvari nakon brojnih prolazaka oko Sunca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.