kozmos.hr
Astronomija

Astronomi otkrili energetski mlaz sedam puta brži od svjetlosti?

Mlaz crne rupe iz središta galaksije. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Astronomi su nedavno otkrili energetski mlaz čestica koji se oslobađa pri sudaru dviju zvijezda i koji naizgled krši zakone fizike, krečući se gotovo sedam puta brže od svjetlosti. 

Energetski mlaz krši poznate zakone fizike?

Iako se mlaz čestica koji se oslobodio pri sudaru dviju neutronskih zvijezda naizgled kreće sedam puta brže od brzine svjetlosti, astronomi smatraju da se ovdje najvjerojatnije radi o iluziji poznatoj kao superluminalno gibanje. Superluminalno gibanje pojava je koja može biti prisutna u  radio galaksijama, kvazarima te blazarima. Fenomen se javlja zbog velike udaljenosti između nas i objekta koji se kreće blizu brzine svjetlosti.

Svjetlost ovog objekta mora proći tu udaljenost kako bi stigla do nas tako da postoji veliki vremenski odmak između onog što se doista događa na izvoru te onog što mi možemo promatrati. Stvari u većini slučajeva komplicira objekt koji se kreće u smjeru Zemlje. Sve ovo zajedno može dovesti do iluzije da se s naše točke gledišta objekt kreće gotovo sedam puta brže od brzine svjetlosti.


Crna rupa ‘izbacuje’ ostatke 3 godine nakon što je ‘progutala’ zvijezdu

Sudar dviju neutronskih zvijezda prouzrokovao snažne gravitacijske valove

Ovdje je pak riječ o mlazu energije koji dolazi s izvora sudara zvijezda, krečući se pri 99,97% brzine svjetlosti, oko 1,07 milijardi km/h, stoji u studiji objavljenoj 12. listopada u znanstvenom časopisu Nature. Sudar dviju neutronskih zvijezda udaljenih 140 milijuna svjetlosnih godina (iznimno malih objekata mase poput našeg Sunca), prvi put je otkriven 2017. godine.

Sudar je poslao snažne gravitacijske valove (signale po imenu GW17081) odnosno titranje prostor-vremena koje su primijetili izrazito osjetljivi instrumenti na Zemlji (LIGO u Kaliforniji), dokazavši po prvi put da gravitacijski valovi ne moraju nužno stizati od izvora kao što su crne rupe. Nakon otkrića gravitacijskih valova iz GW17081, astronomi su primijetili spomenuti mlaz nevjerojatne brzine.

Zvijezda u središtu Mliječne staze kruži crnom rupom brzinom od 8 000 km/s

Superluminalno gibanje mlaza iz GW17081

Astronomi su analizirali mlaz pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble te raznih zemaljskih radio teleskopa uključujući ESA-in svemirski opservatorij Gaia. Podaci i opažanja pomogli su astronomima da izračunaju stvarnu i percepiranu brzinu mlaza te otkriju da se radi o iluziji superluminalnog gibanja.

Stvar je što se čestice s početka mlaza kreću gotovo jednako brzo kao i svjetlost koju emitiraju, pristižući na Zemlju u isto vrijeme kao i fotoni u kasnijim fazama mlaza. Astronomi su već imali prilike promatrati superluminalno gibanje i slične mlazove u galaksiji Messier 87 u sazviježđu Djevice. Fenomen se ipak može riješiti matematičkim putem bez rušenja poznatih zakona fizike.

Divovska crna rupa galaksije M87 ispaljuje ‘mlazove’ gotovo brzinom svjetlosti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:


Mooley, K.P., Anderson, J. & Lu, W. Optical superluminal motion measurement in the neutron-star merger GW170817. Nature 610, 273–276 (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-05145-7

Specktor B. (19. listopada 2022.) Energy jet traveling 7 times the speed of light appears to break the laws of physics, Livescience.com (pristup 19. listopada 2022.)

Gianopoulos A. (12. listopad 2022.), Hubble Spots Ultra-Speedy Jet Blasting From Star Crash, Nasa.gov (pristup 19. listopada 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.