kozmos.hr
Astronomija

Klasične nove ne emitiraju samo toplinsku energiju

Klasične nove ne emitiraju samo toplinsku energiju
objavljeno

Znanstvenici koji proučavaju najbržu zabilježenu novu otkrili su ne-termičke emisije, što je odstupanje od ranijeg uvjerenja da ti sustavi proizvode samo termičke emisije. Klasična nova je privremeni astronomski događaj koji uzrokuje nagli pojavak svijetle, naizgled “nove” zvijezde, koja polako blijedi tijekom nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. V1674 Herculis, otkrivena 2021. godine, je klasična nova smještena u binarnom zvjezdanom sustavu koji se sastoji od bijelog patuljka i patuljaste prateće zvijezde.

Dok je proučavala klasične nove koristeći Very Long Baseline Array (VLBA) Nacionalnog radioastronomskog opservatorija, postdiplomska istraživačica otkrila je dokaze da su ti objekti možda pogrešno svrstani kao jednostavni. Nova opažanja, koja su otkrila ne-termičko zračenje iz klasične nove s patuljastim pratiocem, predstavljena su na konferenciji za novinare tijekom 242. skupa Američkog astronomskog društva u Albuquerquu, Novi Meksiko.

V1674 Herculis, klasična nova

V1674 Herculis je klasična nova koju čine bijeli patuljak i patuljasti pratilac i trenutno je najbrža zabilježena klasična nova. Dok je proučavala V1674Her s VLBA-om, Montana Williams, postdiplomska studentica na New Mexico Techu koja vodi istragu o svojstvima ove nove u VLBA, potvrdila je neočekivano: ne-termičko zračenje koje dolazi iz nje. Ovi podaci su važni jer Williams i njezini suradnici puno govore o tome što se događa u sustavu. Ono što je tim otkrio je sve samo ne jednostavne toplinski izazvane eksplozije koje su znanstvenici prethodno očekivali od klasičnih novi.


“Klasične nove povijesno su smatrane jednostavnim eksplozijama, emitirajući uglavnom termičku energiju”, rekla je Williams. “Međutim, na temelju nedavnih opažanja s Fermi Large Area Teleskopom, ovaj jednostavni model nije u potpunosti točan. Čini se da su malo složenije. Koristeći VLBA, uspjeli smo dobiti vrlo detaljnu sliku jedne od glavnih komplikacija, ne-termičkog zračenja.”

Neočekivano

Vrlo rijedak slučaj su detekcije klasičnih novi s patuljastim pratiocima poput V1674Her koristeći interferometriju s vrlo dugim bazama (VLBI). Zapravo su toliko rijetki da je ova vrsta detekcije, s razlučenim radio sinkrotronskim komponentama, dosad prijavljena samo jednom. To je djelomično zbog pretpostavljene prirode klasičnih novi.

“Detekcije novi pomoću VLBI tehnike postaju moguće tek nedavno zbog poboljšanja VLBI tehnika, rekla je Williams. “Osim toga, zbog prethodne teorije o klasičnim novima nisu se smatrale idealnim ciljevima za VLBI studije. Sada znamo da to nije točno zbog multi-valnih opažanja koja ukazuju na složeniji scenarij.”

Više o novama

Ta rijetkost čini novim opažanjima tima važnim korakom u razumijevanju skrivenih života klasičnih novi i što na kraju dovodi do njihovog eksplozivnog ponašanja.

“Proučavajući slike s VLBA i uspoređujući ih s drugim opažanjima s Very Large Array (VLA), Fermi-LAT, NuSTAR i NASA-Swift, možemo utvrditi što bi mogao biti uzrok emisije i također napraviti prilagodbe prethodnom jednostavnom modelu”, rekla je Williams. “Trenutno pokušavamo utvrditi dolazi li ne-termička energija iz grudica plina koje se sudaraju s drugim grudicama plina što proizvodi šokove, ili nešto drugo.”

Pošto su opažanja Fermi-LAT-a i NuSTAR-a već ukazala da bi moglo biti ne-termičkog zračenja koji dolazi od V1674Her, to je klasičnu novu učinilo idealnom kandidatkinjom za proučavanje jer su Williams i njeni suradnici na misiji da potvrde ili opovrgnu takve nalaze. Bila je također zanimljivija, ili kako Williams kaže, simpatična, zbog svoje hiper-brze evolucije i zato što, za razliku od supernova, domaći sustav nije uništen tijekom te evolucije, već ostaje gotovo potpuno netaknut i nepromijenjen nakon eksplozije.

“Mnogi astronomski izvori se ne mijenjaju puno tijekom godine ili čak 100 godina. Ali ova nova je postala 10.000 puta svjetlija u jednom danu, a zatim se vratila na svoje normalno stanje za otprilike 100 dana”, rekla je. “Pošto se domaći sustavi klasičnih novi održavaju netaknuti, oni mogu biti rekurentni, što znači da bismo mogli vidjeti ovu da izbije, ili simpatično eksplodira, iznova i iznova, pružajući nam više prilika da razumijemo zašto i kako to čini.”


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.