kozmos.hr
Znanost

Duboko u Zemljinoj kori otkriven novi mineral – davemaoit

Izvor: Aaron Celestian, Los Angeles County Natural History Museum.
objavljeno

Znanstvenici su pronašli, dosad neviđeni, mineral – davemaoit. Ovaj mineral je fascinantna pojava jer nastaje u Zemljinom donjem plaštu pod visokim tlakom i temperaturom, na dubini od 660 do 900 kilometara. Zbog uvjeta pod kojima nastaje, njegovo postojanje je bilo isključivo teoretizirano te predstavlja prvi primjer minerala donjeg plašta u prirodi ikad.

Kako je onda došao do površine?

Ovaj mineral je došao na Zemljinu površinu unutar dijamanta koji je iskopan prije nekoliko desetljeća u rudniku u Botswani. Ovaj dijamant je nastao duboko u Zemlji što ga klasificira kao „super-duboki“ dijamant koji je bio dovoljno čvrst da prenese daveomaoit neoštećenog do površine. Prije nekoliko godina je došao u ruke minerologa George Rossman-a i geokemičara Olivera Tschauner-a. Analizirali su sastav minerala u dijamantu tako što su ga izložili x-zrakama te su unutar, između ostalog, identificirali i davemaoit. Jedinstveni mineral je dobio ime po pioniru visoko – tlačne geokemije Ho kwang „Dave“ Mao.


Davemaoit je perovskit kristalne strukture koja se može formirati samo pod visokim tlakom i temperaturom – uvjeti koji se nalaze između Zemljine kore i središta – mezosfera. Pri dolasku na površinu, mineral bi se razgradio u neke druge tvari zbog čega nikada nije viđen u prirodi. Njegovo postojanje u uvjetima na površini Zemlje je nemoguće te je prezervaciju  omogućio dijamant unutar kojeg je došao do područja gdje se može pronaći tj. Zemljinu površinu.

Uglavnom se sastoji od kalcijevog silikata i ima sposobnost prikupljanja radioaktivnih izotopa koji stvaraju veliku količinu topline unutar Zemljinog plašta. U tom procesu, ovaj mineral sudjeluje u pomicanju topline kroz dubinu Zemlje što za posljedicu ima utjecaj na tektonske ploče.

https://kozmos.hr/tajanstvena-unutrasnjost-zemlje/

Nazvali su ga i „kanta za smeće“ donjeg plašta

Strukturna i kemijska analiza minerala pokazuje sposobnost da sadrži raznovrsne elemente u svom sastavu, što je potaklo naziv, nalik na puno stvari koje mogu stati u kantu za smeće. Posebice ima veliku količinu zatočenog kalija i može sadržavati najznačajnije elemente u produkciji topline, a to su: uranij i thorij koji utječu na stvaranje topline u Zemljinom donjem plaštu.

Tschaunerov tim sa Sveučilišta u Nevadi, Las Vegas javljaju da ovo jedinstveno otkriće pruža uvid u kemiju Zemljine unutrašnjosti. Kalcijev silikat perovskit, CaSiO3, je važan geokemijski stadij u donjem plaštu jer koncentrira elemente koji su u gornjem plaštu nekompatibilni, uključujući i spomenute uranij i thorij.  Odobrili su mineral pod nazivom davemaoit te naglasili važnost ovog prirodnog uzorka u dokazivanju postojanja sastavne heterogenosti unutar donjeg plašta.

https://kozmos.hr/duboko-unutar-zemlje-nalaze-se-fragmenti-drugog-planeta/


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Discovery of davemaoite, CaSiO3-perovskite, as a mineral from the lower mantle, Tschauner O., Shichun H., Shuying Y., Munir H., Wenjun L., Gilbert Corder S. N., Bechtel H. A., Tischler J. Rossman G. R. 11 Nov 2021, Vol 374, Issue 6569, pp. 891-894 , DOI: 10.1126/science.abl8568

Carey T. (21. studeni 2021.), Scientists discover a new mineral from the depths of the Earth, Until now, researchers believed the mineral could never be found on the earth’s surface., Freethink.com (pristup 26. studeni 2021.)

 

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.