kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Dan astronomije 13. listopada: Promatranje Sunca i predavanje Antuna Radonića

Izvor: Nasa.gov.
objavljeno

Dan astronomije održat će se u srijedu, 13. listopada.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije održat će program u suradnji s Astronomskom udrugom Zadar i Hrvatskim geografskim društvom.

Program

Program počinje u 16:00, promatranjem Sunca solarnim teleskopom s mula zadarske rive; adresa Obala kralja Petra Krešimira IV, 23 000, Zadar.

U 18:30 slijedi javno znanstveno-popularno predavanje Čudesni svjetovi Sunčevog sustava, Antuna Radonića u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Ulica Mihovila Pavlinovića 1.

Ulaz je ograničen, a za dolazak se mora obavijestiti Zajednicu najkasnije 13. listopada do 12:00. Maske su također obavezne.

Za kraj, u 20:00 slijedi promatranje noćnog neba teleskopima, također na mulu zadarske rive (Obala kralja Petra Krešimira IV), s astronomom Radonićem. Ispratit ćemo Veneru na jugozapadu, promatrati Mjesec, Jupiter i Saturn na jugu te Plejadu na istoku

O predavaču

Antuna Radonić, rodom je s Korčule, a preko četrdeset godina je radio za Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, kao voditelj planetarija s odjelom astronautike. Trenutno održava javna predavanja i tribine za građanstvo, a svoj rad posvetio je popularizaciji astronomije, astronautike i raketne tehnike. Dosad je predavao više od osamsto puta, u preko trideset gradova diljem Republike Hrvatske. Također je objavio više od tristo popularnih-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima, a najviše je pisao u časopisu zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir. Sudjeluje na radijskim i televizijskim emisijama kao komentator na polju istraživanja svemira i svemirskih letova. Od 1996. je stalni stručni suradnik emisije Andromeda koja se bavi istraživanjem svemira na 2. programu Hrvatskog radija, utorkom između 20:00 i 22:00. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture 2014. godine.

Čudesni svjetovi Sunčevog sustava

Kad smo u školi učili o Sunčevu sustavu, nismo ni sanjali koliko je uzbudljiviji i zanimljiviji od onog što je pisalo u udžbenicima. Nisu to očekivali čak ni znanstvenici s bujnom maštom. 

Posjetitelji su upoznati koliko su raznovrsna i čudesna mnogobrojna tijela našeg planetarnog sustava. Govorili smo o najnovijim istraživanjima na površini planeta Marsa i o prvom robotskom helikopteru na Marsu. Posebno je riječ o atmosferama drugih planeta. Jedan mjesec, velik poput našeg Mjeseca, najaktivnije je poznato vulkansko tijelo. Neki mjeseci ispod svoje ledene kore skrivaju čitave oceane. Neki imaju ledene gejzire. Posebno iznenađenje za sve bio je daleki patuljasti planet Pluton. Vidjet ćemo i kako izgleda jedno manje tijelo u Kuiperovom pojasu, najdalje koje je snimljeno iz blizine. 

Izvor: noviradio.hr.
Izvor: noviradio.hr.

https://kozmos.hr/asteroidi-blizu-zemlje-bogati-metalom-rudnik-zlata-naseg-suncevog-sustava/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (8. listopada 2021.), DAN ASTRONOMIJE 13. listopada promatranje Sunca i predavanje Antuna Radonića, Novi radio Zadar, noviradio.hr (pristupljeno 11. listopada 2021.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube